Tăriceanu: Atunci când participă la şedinţele guvernului, preşedintele prezidează, nu le conduce

18 Decembrie 2018

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că, preşedintele nu conduce la şedinţele de guvern, atunci când participă, ci doar le prezidează, având astfel posibilitatea să spună.

”Când preşedintele participă la şedinţele de guvern, el nu conduce guvernul sau şedinţele. El le prezidează, ceea ce e cu totul altceva. Conducerea guvernului este asigurată numai şi numai de primul ministru, chiar când preşedintele este prezent. Faptul că prezidează şedinţa nu înseamnă că el conduce. Primul ministru este cel care, împreună cu membrii guvernului, ia hotărâri. Nu preşedintele. Preşedintele nu se poate substitui primului ministru. A prezida înseamnă altceva. E funcţia care îţi dă posibilitatea să spui, dar în ceea ce înseamnă exercvitarea funcţiei de a conduce guvernul, ea rămâne atributul primului ministru,. chiatr în prezenta preşedintelui. Preşedintrele nu pioate să spunăsau”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

În opinia lui se face o confuzie legat de cine conduce, în prezenţa preşedintelui, şedinţele de guvern.

”Lumea crede că dacă preşedintele vine la o şedinţă, sigur unde se discută numai anumite subiecte - politică externă, securitate, ordine publică, el conduce şedinţa. Nu, el nu conduce nici atunci şedinţa”, a adăugat Tăriceanu.

În timp ce Tăriceanu era premier, preşedintele de atunci, Traian Băsescu, a participat la unele şedinţe ale Executivului, dar ordinea de zi a fost structurată în puncte unde şeful statului avea competenţe, una care viza chestiuni de politică externă, securitate sau ordine publică, iar alta care nu îl vizau pe şeful statului şi de la care Traian Băsescu s-a retras.Preşedinte Klaus Iohannis a declarat, marţi, că va participa la şedinţele de guvern, ca urmare a ”dorinţei premierului de colaborare”. El a mai spus că o OUG pe amnistie şi graţiere ar fi ”o eroare foarte gravă pentru România”.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Stan
18 Dec 18:52
Curvarule tradator bolsevic tu si bolsevicii iliescieni zile multe nu mai aveti...Juram!
Răspunde
0 0
Stan
18 Dec 18:51
Curvarule tu si bolsevicii iliescieni zile multe nu mai aveti...Juram!
Răspunde
0 0
ion carutasul
18 Dec 18:35
Spuneti analfabetului de la senat ca a fost un corigent notoriu care nu recunoaste sensul si semnificatia cuvintelor ,a prezida = a conduce . .
Răspunde
0 0
onisoru
18 Dec 17:44
DEXUL ZICE CA O CONDUCE
PREZIDÁ, prezidez, vb. I. Tranz. A conduce, în calitate de președinte, o adunare, o dezbatere, o ședință etc.; (fam.) a ocupa locul de frunte la o masă. – Din fr. présider.
Răspunde
0 0
Popa
18 Dec 17:48
2 Si ce inseamna ca prezideaza golanilor ? SUNTETI IN STARE SA MODIFICATI SI INTELESUL LIBI ROMANE....COMUNISTILOR CIUMATI.....dealtfel ati mai falsificat multe in descursul istoriei noastre.....
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?