Foto: realitatea.net

Baraj distrus de cutremur. Scenariul care a pus capăt carierei celui mai de succes regizor din vremea lui Ceaușescu

Scenariul unui baraj distrus de un seism catastrofal a însemnat sfârșitul carierei lui Dinu Cocea, autorul seriei de filme cu haiducii lui Șaptecai și cel mai de succes creator din perioada comunistă. S-a întâmplat la finalul anilor `70, iar Nicolae Ceaușescu a luat foc când a auzit ce idee a avut celebrul regizor de tip. Cocea a mai reușit să facă un film de succes, "Ecaterina Teodoroiu", cu care probabil a încercat să reintre în grațiile conducătorului suprem, dar peste doar câțiva ani a emigrat în Franța, cu toată familia. Cutremur în România. ISU verifică Barajul Bicaz

CULTURĂ



























Sfinții Trei Ierarhi
Sărbătoare 30 ianuarie. Cruce roșie în calendarul ortodox. Mari sfinți pomeniți astăzi
Spre sfarsitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare disputa legata de cei trei ierarhi, pe care ii praznuim pe 30 ianuarie, oamenii intrebandu-se care este mai mare: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul sau Sfantul Ioan Gura de Aur. Dupa cativa ani de la declansarea neintelegerilor, cei trei sfinti au inceput sa i se arate aievea, unul cate unul, episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous. In cele din urma, in anul 1084, intr-o vedenie, fericitului i-au aparut cei trei sfinti impreuna.

ACTUAL


Aducerea moastelor Sfantului Ignatie Teoforul
Sărbătoare 29 ianuarie: un mare sfânt este pomenit în calendarul ortodox
Nu cunoastem cu exactitate data nasterii Sfantului Ignatie Teoforul, insa, cunoastem data trecerii sale la cele vesnice: 20 decembrie, anul 107 d. Hr. Impreuna cu Policarp al Smirnei au fost ucenici ai Sfantului Ioan Evanghelistul. Se crede ca a fost hirotonit episcop de Sfantul Apostol Petru. Numele "Teoforul” inseamna "purtator de Dumnezeu“. Potrivit traditiei ar fi fost copilul pe care Hristos l-a luat in brate pentru a-l arata ucenicilor Sai ca model de smerenie (Matei 18, 2-4).

ACTUAL