Revoluție 1989 | Nu s-a văzut la TV! Imagini rare - ultimul miting al lui Ceaușescu

23 Septembrie 2019
Ultimul miting al lui Nicolae Ceausescu, din 21 decembrie 1989. Reproducere foto: Agerpres
Ultimul miting al lui Nicolae Ceausescu, din 21 decembrie 1989. Reproducere foto: Agerpres
Ultimul miting al lui Nicolae Ceausescu, din 21 decembrie 1989. Reproducere foto: Agerpres Ultimul miting al lui Nicolae Ceausescu, din 21 decembrie 1989. Reproducere foto: Agerpres Ultimul miting al lui Nicolae Ceausescu, din 21 decembrie 1989. Reproducere foto: Agerpres

Revoluție 1989 | Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din 1989, realitatea.net le va prezenta cititorilor, în mai multe episoade, mărturii și interviuri în exclusivitate, plus imagini inedite, unele dintre ele publicate pentru prima dată.

Revoluție 1989 | Astăzi, realitatea.net vă prezintă imagini extrem de rare de la mitingul ținut de Nicolae Ceaușescu pe 21 decembrie 1989, în Piața Palatului, inclusiv cadre din momentul spargerii mitingului.

Totul, grație agenţiei naţionale de presă Agerpres, care a acceptat, anul trecut, să deschidă porţile istoricei sale arhive foto, pentru un demers jurnalistic realizat în premieră de site-ul realitatea.net

Jurnalistul Cristian Otopeanu a avut acces, în premieră, în spațiile unde sunt depozitate negativele originale, inclusiv cele de la Revoluția din 1989. CLICK AICI PENTRU A VEDEA MATERIALUL!

VEZI AICI FOTOGRAFIILE DE ARHIVĂ CU NICOLAE CEAUȘESCU DE LA MITINGUL DIN 21 DECEMBRIE 1989!

POVESTEA MITINGULUI DIN 21 DECEMBRIE 1989Ziua de 21 decembrie 1989 a reprezentat începutul sfârșitului pentru Nicolae Ceaușescu, cel care conducea țara din 1965, după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Ceaușescu a ținut în acea zi ultimul său miting, în fața a 100.000 de oameni, aduși special din uzine, fabrici și întreprinderi. Scopul? Să calmeze spiritele după protestele violente începute la Timișoara împotriva regimului comunist, să condamne acele manifestări și să promită oamenilor majorări salariale.

Cu o seară în urmă, Nicolae Ceaușescu a ținut un discurs televizat. Referindu-se la evenimentele de la Timișoara, a afirmat că "grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifestări și incidente, trecând la atacarea unor instituții de stat, distrugând și jefuind o serie de clădiri, de magazine, de clădiri publice, iar în ziua de 17 decembrie și-au intensificat activitatea împotriva instituțiilor de stat și de partid, inclusiv a unor unități militare".

Citeşte şi: REPORTAJ VIDEO REALITATEA.NET ÎN SEDIUL MAI! Cum arată acum biroul lui Nicolae Ceaușescu, liftul + acoperișul clădirii de unde a fugit cu elicopterul în 1989

Revoluție 1989 | Tot în acea zi de 20 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a cerut convocarea mitingului care avea să îi fie fatal. L-a chemat pe primarul Capitalei, Barbu Petrescu, și, în urma discuțiilor purtate inclusiv cu șefi ai instituțiilor responsabile cu asigurarea pazei și a securității, s-a luat decizia finală.

Drept urmare, pe 21 decembrie 1989, la ora 12:00, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu, au apărut în balconul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, actualmente sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Cei 100.000 de oameni adunați în Piața Palatului au ascultat, mai întâi, discursurile rostite de cei cinci reprezentanți ai oamenilor muncii. După aceea, a luat cuvântul Nicolae Ceaușescu. La exact un minut după ce a început să vorbească, s-a declanșat degringolada în mulțime.

Citește și: CUTREMURĂTOR! Ultimul interviu acordat de Valentin Ceaușescu!

Revoluție 1989 | Numeroși martori au afirmat că au auzit un zgomot insuportabil, echivalent cu cel produs de formații de avioane, elicoptere sau tancuri. Zgomotul ar fi provenit de la o sursă de bruiaj amplificată la maximum prin difuzoarele montate în Piață și în locurile adiacente. Specialiștii au susținut că acele trăiri ale oamenilor au fost provocate de emiterea la intensitate sporită a unor unde de joasă frecvență, sub pragul audibilului.

Revoluție 1989 |Totodată, au existat mărturii din care a rezultat că în mulțime au pătruns persoane înarmate cu bâte, care au penetrat cordonul de protecție și au început să lovească manifestanții. Mai mult, potrivit altor mărturii ale celor prezenți atunci în Piața Palatului, unii purtători de lozinci au scos lozincile și, cu cozile din lemn care aveau vârfuri ascuțite, au început să îi înțepe pe cei din jur, strigând, în același timp, "Fugiți! Ne omoară" și "Vin tancurile".

Un efect sonor a amplificat panica, determinând manifestanții să arunce tablourile, steagurile și lozincile. Mulțimea adunată s-a călcat pe picioare în încercarea de a părăsi Piața Palatului.

Revoluție 1989 | Nicolae Ceaușescu s-a oprit din discurs, iar Televiziunea Română a oprit transmisiunea directă. După câteva secunde, Ceaușescu a reluat cuvântarea, TVR a reluat transmisiunea LIVE, dar în Piață mai erau doar aproximativ 15.000 de oameni, conform informațiilor oficiale.

În după amiaza aceleiași zile, mii de oameni au început să vină în Piața Universității pentru a protesta contra regimului și a lui Nicolae Ceaușescu. Spre seară, în dreptul Hotelului Intercontinental, oamenii au ridicat o baricadă improvizată din mese și scaune, cu scopul de a împiedica acţiunile forţelor de represiune. Încercările de a înlătura baricada cu TAB-urile nu au dat rezultatul dorit, iar noaptea, în jurul orelor 23:00, s-a dat ordin ca baricada să fie spulberată cu ajutorul tancurilor și s-a tras în manifestanți.

Aceasta este, pe scurt, istoria mitingului din 21 decembrie 1989.

Site-ul realitatea.net va prezenta în episoadele viitoare noi fotografii de la Revoluția din 1989, majoritatea nepublicate, de la oameni care au surprins pe filmul de 35 de milimetri imagini unice și care au stat ascunse timp de 30 de ani. Toate imaginile vor proveni de pe negativele originale.

 

.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Annete
14 Oct 14:54
Acesta este site-ul web pe care l-am citit despre Doctor Ilekhojie și l-am contactat pentru a mă ajuta să-mi revin fostul iubit să se căsătorească cu mine în luna mai a acestui an și am revenit aici pentru a posta despre el. Doctorul Ilekhojie vă va ajuta să vă rezolvați problema, indiferent prin ce treceți. Postarea despre o casetă de vraja este foarte ciudată pentru că nu am crezut niciodată că voi putea să spun că am fost ajutat de o casetă de vrăji în a-mi aduce fostul iubit înapoi la mine după 3 ani de contact. Am citit despre Doctor Ilekhojie de pe alte site-uri web și l-am contactat pentru a mă ajuta și în mai puțin de 48 de ore fostul meu iubit m-a sunat și am fost fericit că vrea să se întoarcă la mine. Ne-am întâlnit vineri și mi-a propus, ... A fost cel mai frumos inel. Vă rugăm să vă prezentați pe toți cei de aici, adresați-vă doctorului Ilekhojie pentru a vă rezolva problema pentru dvs. și pentru a vă face fericit cu relația dvs. care vă doare. Iubirea este cel mai bun sentiment experimentat vreodată. Trimiteți-i un e-mail la gethelp05@gmail.com sau direct pe ce aplicație App +2348147400259
Răspunde
0 0
Silvian Palici
06 Oct 16:48
Adevar , si istorie.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?