RELIGIA, PROBLEMĂ în confruntarea pentru Cotroceni. "Faptul că Iohannis nu este ortodox e HANDICAP"

3 August 2014
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Să fie român şi patriot. Acestea ar fi primele două cerinţe pe care trebuie să le îndeplinească viitorul preşedinte al României pentru a fi pe placul alegătorilor, potrivit unui studiu al Institutului Avangarde, care a realizat o cercetare sociologică tip focus. Românii intervievaţi au mai, adăugat, în ordine, că viitorul şef al statului trebuie să fie creştin ortodox, familist, european şi să nu fi avut probleme cu Justiţia. Nu în ultimul rând, ar trebui să lupte împotriva corupţiei. Dintre toate, religia ar putea reprezenta o adevărată provocare în lupta pentru Cotroceni.

Sociologul Vasile Dâncu apreciază pe blogul său că denumirea de Alianța Creștin Liberală (PNL-PDL) este o greșeală.

„Aduce în lumină o vulnerabilitate a candidatului, faptul că nu este ortodox. Victor Ponta nu va scăpa momentul și va aduce Biserica Ortodoxă la luptă politică, o luptă (inegală) între o Stângă ortodoxă și o Dreaptă creștin democrată. Challengerul Iohannis, în loc să pună întrebări esențiale lui Ponta, va trebui să se justifice, să dea asigurări Bisericii Ortodoxe că nu o va deranja ca biserică națională. Dacă se făcea o analiză atentă nu s-ar mai fi adăugat o vulnerabilitate unui candidat care este minoritar etnic; chiar dacă nu va avea un efect distrugător, ea poate măcina un candidat.”

„Explicația dată de Vasile Blaga, despre faptul că este eticheta generală pentru că suntem creștini, nu ține”, crede Dâncu. „Ea este valabilă doar acolo unde creștinii se confruntă cu musulmanii sau alte religii”.

Bulai: „Faptul că nu este ortodox este un handicap sever”

Faptul că Iohannis este etnic german și nu este ortodox reprezintă un mare dezavantaj, a declarat pentru ziare.com sociologul Alfred Bulai, explicând că președinția României este o funcție de „reprezentare națională”. „E evident că simpatia pentru germani mai există cât de cât în România, dar, atenție, în anumite zone și la anumite categorii sociale! Faptul că nu este ortodox e un handicap sever evident, pentru că nu toată lumea, dar o parte a populației din România va avea o problemă cu asta”, declară el. Bulai mai spune că probabil „Biserica Ortodoxă Română va face chiar campanie împotriva lui Iohannis; sigur, nu la televizor, ci prin preoți, la țară”. „Nu o să vedeți poziții oficiale ale Patriarhiei sau ale demnitarilor religioși la nivel înalt, dar la nivel local nu aveți de unde ști ce fac preoții”, a spus el, citat de EVZ.ro.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Mona
05 Aug 10:07
Religia nu are ce cauta in spatiul public.Credinta este a noastra ,a fiecaruia si fiecare si-o manifesta dupa cum crede in intimitatea lui sau in locasurile religioase.Religia nu trebuie adusa in politica cu toate ca unele grupuri religioase au preferinte la vot si pe acest motiv.Aceasta trebuie sa fie exceptie si nu regula.La noi preotii s-au implicat pre mult pentru PSD si pentru creierele spalate este o normalitate.
Răspunde
3 -3
un crestin
04 Aug 13:46
@ Nume: Nu e deloc de domeniul trecutului „chestiunea asta cu Statul şi Religia”. Iar exemplul tău cu ceea ce fac extremiştii din statele musulmane e total nepotrivit. Aici suntem creştini. Problema în România e că mulţi sunt creştini doar cu numele sau de formă. Este foarte important să fim creştini şi cu felul de vieţuire, nu numai cu numele sau de formă.

Religia este înaintea neamului ca prioritate pentru că Dumnezeu a creat naţiunile, nu invers. Însuşi Domnul Isus Cristos a spus clar: „Împărăţia mea nu este din lumea aceasta.” Aici doar o pregătim. Ceea ce aparţine acestei lumi e trecător, dar religia ne ajută să dobândim ceea ce este veşnic.

Ideea unora că religia e „o chestiune personală” care ţine de spaţiul privat este o prejudecată formată în perioada comunistă. Comuniştii au încercat să alunge religia din şcoli, din mass media şi în general din spaţiul public, tolerând-o doar în spaţiul restrâns al bisericilor şi în curţile acestora. Dar religia nu e o chestiune personală şi nu ţine doar de spaţiul privat. Sfântul Apostol Pavel a scris că „se crede cu inima şi se mărturiseşte cu gura.” Avem dreptul şi datoria la mărturisirea credinţei oriunde în spaţiul public.

Că unii candidaţi folosesc numele religiei pentru campanie electorală, asta e cu totul altă problemă, dar să nu confundăm acest lucru cu mărturisirea credinţei.
Răspunde
2 -2
un crestin - continuare
04 Aug 14:01
4 Sunt foarte multe argumente şi dovezi că există Dumnezeu şi viaţa veşnică de dincolo de moarte: atât argumente raţionale cât şi dovezi supranaturale (miracole). Realităţile invizibile şi imateriale nu sunt mai puţin adevărate decât cele vizibile şi materiale. Nu există numai lumea aceasta materială, nu există numai ceea ce se poate observa şi măsura.

Recomand şi un blog foarte interesant:

cezar-iasi.blogspot.ro
De pe acest blog recomand, în primul rând, articolul cu titlul Argumente şi dovezi ale existenţei lui Dumnezeu şi a vieţii veşnice de dincolo de moarte (articolul cel mai amplu, din partea de jos a blogului). În afară de argumente şi dovezi, blogul conţine: înregistrări video cu miracole, videoclipuri, legături cu numeroase site-uri foarte interesante, posturi TV şi radio on line, cărţi care pot fi citite direct pe internet (fără a necesita descărcare în calculator), articole foarte interesante, etc. Vă recomand să intraţi pe blog, să-l studiaţi şi să-l trimiteţi mai departe, ca să folosească şi altora.

Recomand şi documentarul Minuni Euharistice (subtitrat în română) - Un documentar foarte interesant despre minuni şi prezenţa reală a Domnului Isus Cristos în Euharistie confirmată şi de investigaţiile ştiinţifice. Vizionaţi şi trimiteţi mai departe.
youtube.com/watch?v=6FsZVatSrUw&feature=youtu.be
3 -3
un crestin - continuare
04 Aug 14:34
2 P. S. Avem dreptul şi datoria de a mărturisi credinţa creştină prin exemplu şi prin cuvânt oriunde în spaţiul public.
4 -1
Nume*
04 Aug 15:11
9 Prietene, eu n-am norocul sa fiu ca tine. Sincer, te invidiez! Ma uit la tine si vad cit de linistit sufleteste esti, cum inghiti galustele si cita naivitate sincera si neprefacuta ai. MI-as dori sa fiu si eu asa. Am incercaty, din pacate la mine nu funtioneaza treaba asta. Daca ar di sa pot crede, as alege catolicismul sau islamismul. Ambele religii imi par a fi mai putin "putrede", la nivelul ierarhilor si ii ofera credinciosului o vasta gama de servicii.

Totdeuna i-am respectat, ba chiar i-am invidiat! pe cei care cred sincer intr-o religie si-i respecta preceptele. Amm pentru ei toata admiratia. Atita timp cit nu sictiresc pe cei din jur cu fraze sablon si dogme repetate precum robotii.

lA NOI LA ORTODOXI, NICI POPII NU CRED IN RELIGIE SI NU CUNOSC DECIT DOUA-TREI CAZURI DE PREOTI (NU CALAUGARI, CU EI E ALTA SITUATUE!) CARE VIETUIESC DUPA CUM SPUI.
3 -1
Nume*
04 Aug 15:21
2 Si inca o chestie, religia, fiind ceva ce tine de intimitatea fiecaruia, de alegerea, optiunea sincera si neviciata fata de-o religie sau alta - pentru ca NIMENI NU SE NASTE ortodox, catolic, protestant, musulman, taoist, budist, confucianist, zen, shintoist, etc. - nu are ce sa caute in scoli!

Nici macar in cadrul unei discipline. In acest scop exista licee, facultati, care sint sponsorizate de o religie sau alta. Nu in cadrul invatamintului general public! In scolile private pot face ce doresc.

E o eroare de neiertat introducerea religiei in invatamintul general public si gratuit!
7 -2
George
04 Aug 10:14
Dar ce importanta are religia? A gasit Pontache motiv de abatere a discutiei
de la chestiuni importante. Un prieten mi-a spus ca junele Moliceanu ar fi
catholic si grec . El este bun? sau se tine la "umbra" acest amanunt?
Răspunde
3 -3
Romania
04 Aug 05:28
In Romania religia si politica SUNT SEPARATE.

SI CONSTANTIN CEL MARE LE-A SEPARAT SI SI-A SALVAT TARA. Constantin nu a converiti la crestinism Imperiul Roman asa cum gresit stiu unii. El a facut doua lucruri care i-au salvat tara: a zis ca discriminarea inceteaza, cine se va declara crestin nu va suferi persecutii, si va putea ocupa orice pozitie in ierarhia Imperiului. Si ceilalti care aveau alte credinte aveau aceleasi drepturi.
In concluzie accesul in functiile de conducere se faceau nedescriminatoriu, bazat pe competenta nu pe apartenenta religioasa.
Răspunde
3 -3
Nume*
04 Aug 06:08
7 Chestia asta cu Statul si Religia, este de domeniul trecutului. Dar priviti in statele musulmane, unde religia este la conducerea statului si vedeti daca v-ar place sa traiti intr-un astfel de stat! Sa fiti judecati de mullah si executati de macelarul satului! Puscarii nu au!

Pentru politicienii romani ar fi Raiul pe Pamint, Imparatia lui Allah!

Alah akbar!
4 -2
Antonie
04 Aug 09:57
6 Parere gresita,mai citeste istoria crestinatatii.Tocmai ca imparatul insusi s-a convertit la crestinism,data fiind educatia primita de la maica sa Elena.Convertirea a venit dupa ce intr-un vis Domnul Dumnezeu i-a aratat semnul ,adica Sf.Cruce,prin care va invinge intr-un mare razboi.Sf.imparat a mutat capitala de la Roma la Bizant care s-a numit mai tarziu Constantinopol pana in anul 1453 cand a fost cucerit de turci care l-au numit Instanbul.Da,acordat libertate religiilor ,dar a sustinut cu precadere religia crestin -ortodoxa,dovafa ca adunat in Sinodul Ecumenic de la Niceea,anul 325 ca sa stabileasca acei sfinti parinti care este Dumnezeu cel adevarat in care sa creada lumea,spre a nu mai fi tulburari si erezii in randul oamenilor.Atunci acei sfinti parinti ,in mai multe sinoade ecumenice(sapte) au stabilit.prin exparienta lor duhovniceasca si luminarea mintii de Duhul cel Sfant dogmatica crestin -ortodoxa,care este cuprinsa foarte concentrat in Crezul care se spune la fiecare Sfanta Liturghie in Biserica lui Hristos ,pe care o marturisesc toti crestinii ortodocsi.Sa nu uitam ca maica sa ,Elena a gasit Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul noastru.Biserica romana ii cinsteste ,socotindu-i deopotriva cu Apostolii.
3 -2
un crestin
04 Aug 13:45
1 @ Nume: Nu e deloc de domeniul trecutului „chestiunea asta cu Statul şi Religia”. Iar exemplul tău cu ceea ce fac extremiştii din statele musulmane e total nepotrivit. Aici suntem creştini. Problema în România e că mulţi sunt creştini doar cu numele sau de formă. Este foarte important să fim creştini şi cu felul de vieţuire, nu numai cu numele sau de formă.

Religia este înaintea neamului ca prioritate pentru că Dumnezeu a creat naţiunile, nu invers. Însuşi Domnul Isus Cristos a spus clar: „Împărăţia mea nu este din lumea aceasta.” Aici doar o pregătim. Ceea ce aparţine acestei lumi e trecător, dar religia ne ajută să dobândim ceea ce este veşnic.

Ideea unora că religia e „o chestiune personală” care ţine de spaţiul privat este o prejudecată formată în perioada comunistă. Comuniştii au încercat să alunge religia din şcoli, din mass media şi în general din spaţiul public, tolerând-o doar în spaţiul restrâns al bisericilor şi în curţile acestora. Dar religia nu e o chestiune personală şi nu ţine doar de spaţiul privat. Sfântul Apostol Pavel a scris că „se crede cu inima şi se mărturiseşte cu gura.” Avem dreptul şi datoria la mărturisirea credinţei oriunde în spaţiul public.

Că unii candidaţi folosesc numele religiei pentru campanie electorală, asta e cu totul altă problemă, dar să nu confundăm acest lucru cu mărturisirea credinţei.
3 -2
un crestin - continuare
04 Aug 14:00
4 Sunt foarte multe argumente şi dovezi că există Dumnezeu şi viaţa veşnică de dincolo de moarte: atât argumente raţionale cât şi dovezi supranaturale (miracole). Realităţile invizibile şi imateriale nu sunt mai puţin adevărate decât cele vizibile şi materiale. Nu există numai lumea aceasta materială, nu există numai ceea ce se poate observa şi măsura.

Recomand şi un blog foarte interesant:

cezar-iasi.blogspot.ro
De pe acest blog recomand, în primul rând, articolul cu titlul Argumente şi dovezi ale existenţei lui Dumnezeu şi a vieţii veşnice de dincolo de moarte (articolul cel mai amplu, din partea de jos a blogului). În afară de argumente şi dovezi, blogul conţine: înregistrări video cu miracole, videoclipuri, legături cu numeroase site-uri foarte interesante, posturi TV şi radio on line, cărţi care pot fi citite direct pe internet (fără a necesita descărcare în calculator), articole foarte interesante, etc. Vă recomand să intraţi pe blog, să-l studiaţi şi să-l trimiteţi mai departe, ca să folosească şi altora.

Recomand şi documentarul Minuni Euharistice (subtitrat în română) - Un documentar foarte interesant despre minuni şi prezenţa reală a Domnului Isus Cristos în Euharistie confirmată şi de investigaţiile ştiinţifice. Vizionaţi şi trimiteţi mai departe.
youtube.com/watch?v=6FsZVatSrUw&feature=youtu.be
2 -2
un crestin - continuare
04 Aug 14:43
2 P. S. Avem dreptul şi datoria de a mărturisi credinţa creştină oriunde în spaţiul public prin cuvânt şi exemplu.
4 -4
Nume*
04 Aug 03:20
Culmea este ca tocmai un minoritar ca Ponta, facind parte dintre cei care tipa cit ii tine gura acuzind o discriminare mai mult sau mai putin reala, de-au ajuns sa aduca in derizoriu acest atribut, destul de serios de altfel, s-au gasit acum sa apeleze tocmai la... DISCRIMINARE,

Bai doctor in drept Plagiat, Constitutia Romaniei spune ca toti cetatenii Romaniei sint egal;i, indiferent de nationalitate, religie, sex, apartenenta politica...

Tragic este ca tocmai un romulan ca tine se serveste de aceasta magarie...
sa profite de pe urma slabei pregatiria electoratului, incercind sa pr0steasca votantii...

"TOATE ANIMALELE SINT EGALE"
"DAR UNELE SINT MAI EGALE DECIT ALTELE"


"PATRU PICIOARE BINE !
DOUA PICIOARE, RAU !"


BE.HE.HE, BE.HE.HE!
V.O.T.A.T.I C.A.N.D.I.D.A.T.U.L. U.S.D.!
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
4 -10
constatator
03 Aug 23:19
In ultimii s-au perfectionat atacurile imunde la adresa credintei nationale . Tot felul de misionari sectanti si altii fat credinta pititi in ong-uri finantate cu arginti straini sapa cu sarg la temelia credintei neamului . Se vrea desfiintarea fiintei nationale romanesti . Un presedinte crescut in spiritul credintei strabune este obligatoriu in aceste vremuri periculoase .
Răspunde
3 -7
constatator
03 Aug 23:18
In ultimii s-au perfectionat atacurile imunde la adresa credintei nationale . Tot felul de misionari sectanti si altii fat credinta pititi in ong-uri finantate cu arginti straini sapa cu sarg la temelia credintei neamului . Se vrea desfiintarea fiintei nationale romanesti . Un presedinte crescut in spiritul credintei strabune este obligatoriu in aceste vremuri periculoase .
Răspunde
4 -7
constatator
03 Aug 23:16
In ultimii s-au perfectionat atacurile imunde la adresa credintei nationale . Tot felul de misionari sectanti si altii fat credinta pititi in ong-uri finantate cu arginti straini sapa cu sarg la temelia credintei neamului . Se vrea desfiintarea fiintei nationale romanesti . Un presedinte crescut in spiritul credintei strabune este obligatoriu in aceste vremuri periculoase .
Răspunde
3 -6
constatator
03 Aug 23:16
In ultimii s-au perfectionat atacurile imunde la adresa credintei nationale . Tot felul de misionari sectanti si altii fat credinta pititi in ong-uri finantate cu arginti straini sapa cu sarg la temelia credintei neamului . Se vrea desfiintarea fiintei nationale romanesti . Un presedinte crescut in spiritul credintei strabune este obligatoriu in aceste vremuri periculoase .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?