Războiul electoral se mută la CCR

15 Mai 2019

Razboiul electoral se mută la Curtea Constituțională. Liberalii contestă mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea, iar USR contestă judecătorii constitutionali susținuți de PSD. Sesizarile sunt făcute fără colaborarea celor două partide care continuă să se distanțeze unul de altul, transmite Realitatea TV.

USR a depus marți două sesizări de neconstituționalitate cu privire la hotărârile prin care Senatul, respectiv Camera Deputaților de a-i numi pe Cristian Deliorga și Gheorghe Stan în funcția de judecător la CCR.

„Cei doi nu pot fi în același timp și judecător la Curtea Constituțională și magistrat. E adevărat, încă nu au depus jurământul, dar au fost publicate în Monitorul Oficial hotărârile de numire la Curte. De asemenea, nu a fost respectată condiția referitoare la înalta pregătire profesională. În cazul domnului Gheorghe Stan, am avut un set de întrebări în Comisie și în plenul Camerei Deputaților, fie a răspuns greșit, fie nu a răspuns. De asemenea, toate actele pe care le-a îndeplinit ca șef al Secției speciale au demonstrat că nu îndeplinește acea condiție referitoare la independența pe care trebuie să o manifeste un judecător la Curtea Constituțională. A cerut dosarul Tel Drum în nenumărate ori de la DNA, a dispus un control judiciar asupra fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, care a fost demonstrat ilegal de Înalta Curte de Casație și Justiție, a retras apelul în dosarul de corupție al lui Viorel Hrebenciuc", a declarat deputatul USR Stelian Ion.

În cazul Hotărârii Camerei Deputaților nr. 17/2019, prin care șeful Secției speciale pentru investigarea magistraților, Gheorghe Stan, a fost numit pentru a prelua mandatul de judecător al CCR de la Ștefan Minea, USR consideră că au fost încălcate art. 1 alin. (5), art. 144, art. 1 alin. (3) și (5), art. 143 și art. 145 din Constituție.

În ceea ce privește Hotărârea Senatului nr. 20/2019, prin care a fost numit judecător la CCR magistratul Cristian Deliorga, USR consideră că au încălcate art. 144 și art. 1 alin. (5) din Constituție.Referitor la art. 144 din Constituție, acesta prevede că „funcția de judecător al Curții Constituționale este incompatibilă cu oricare altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul juridic superior". Prin urmare, Uniunea consideră că Gheorghe Stan și Cristian Deliorga aveau obligația să-și prezinte demisia din calitatea de magistrat până la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârilor de numire la Curtea Constituțională.

USR spune că acest lucru nu s-a întâmplat, în plus, procurorul Gheorghe Stan a îndeplinit acte procesuale în calitate de procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție ulterior publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Senatului de numire în funcție.

PNL îi dă șah lui Dragnea la CCR. Ce riscă liderul PSD

Pe de altă parte, PNL a sesizat CRR în legătură cu neconstituţionalitatea hotărârii prin care a fost validat mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea, având în vedere că acesta era condamnat pentru săvârşirea unor infracţiuni în cadrul derulării unui proces electoral.

PNL susține că acestă situație ar fi, conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, motiv de invalidare a mandatului.

Liberalii mai afirmă că lui Dragnea i-a fost interzis prin hotărâre judecătorească de condamnare rămasă definitivă exerciţiul drepturilor electorale pentru o perioadă de 4 ani.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Vlad Moraru
15 May 11:09
Ca sa fi JUDECATOR LA CURTEA CONSTITUTIONALA A ROMANIEI TREBUIE SA RESPECTI LEGEA ADICA TREBUEI SA AI SI O ACTIVITATE DIDACTICA DE CEL PUTIN 18 ANI. S-A DOVEDIT CA ACEST INDIVID DE CONSTANTIN STAN NU INDEPLIENSTE ACESTE CONDITII SI PE DEASUPRA NU A RASPUNS SAU A RASPUNS GRESIT LA INTERPELAREA SA DIN COMISIA JURIDICA. SE VEDE DE LA O POSTA CA OMUL NU ARE TREAVA CU JSUTITIA VREA PURS I SIMPLU SA-I SCAPE PE PENALII DE GENUL LUI DRAGNEA SI ALTI AMFIOTI CARE AU DAT TUNURI DE ZECI D EMILIAONE DE EURO.
FOARTE BIEN A PROCEDAT USR SI PNL CA CONTGESTA CALUITATEA DE DEPUTAT A ACESTUI BORFAS DE MANA INTAI PE NUMELE SAU COMPELT LIVIU NICOLAE DRAGNEA !!!!! UN CONDAMNAT DE CATRE ICCJ NU ARE CE CAUTA IN FUCNTIA DE DEPUTAT SI PRESEDINTE AL ACAMEREI DEPUTATILOR. ESTE O INSULTA ADUSA TUTURO ROAMNILOR CARE MUCNESC CINSTIT SI-SI PALTESC TAXELLE SI IMPOZITELE LA TIMP, NU CA SA-I DEA SALARIU ACESTUI NENOROCIT DE LIVIU DRGANEA CARE NEA- FACUT DE RAS IN TOATA EUROPA.!!!!!! PLEACA MAI BORFASULE DIN FRUTNEA CAMEREI DEPUTATILOR !!!!!!!!!!!!!!!! DU-TE INVARTINDU-TE !!!!!!!!!!!!!!!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?