Mesajul lui Kovesi pentru români: "Corupţia poate fi învinsă! Nu abandonaţi!"

9 Iulie 2018
Mesajul lui Kovesi pentru toţi românii: "Corupţia poate fi învinsă! Nu abandonaţi!" - FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Mesajul lui Kovesi pentru toţi românii: "Corupţia poate fi învinsă! Nu abandonaţi!" - FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

"Corupţia poate fi învinsă! Nu abandonaţi!", a fost mesajul Laurei Codruţa Kovesi, pentru toţi românii, la finalul celor cinci ani la şefia DNA.

"După şase ani la conducerea Parchetului General şi cinci ani la DNA, vă spun că nimic nu poate fi pus în balanţă faţă de continuarea acestei lupte. Căci această luptă este una pentru apărarea societăţii faţă de infractori periculoşi. Da, sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. Toţi ştim asta căci am văzut cu toţii ce mai rămâne din legile penale. Voinţa politică în acest moment nu este pentru justiţie eficientă, ci este pentru blocarea anchetelor şi pentru blocarea justiţiei", a mai spus Kovesi.

Kovesi a avut un mesaj puternic pentru români: "Corupţia poate fi învinsă! Nu abandonaţi!"

Kovesi: De azi, nu voi mai lucra la DNA. Decretul de revocare lasă un semn de întrebare

"Preşedintele României a emis decretul de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA. Aşadar, mandatul meu încetează începând de astăzi. Am fost procuror-şef al DNA timp de cinci ani şi tot ce am realizat sau nu am realizat am consemnat într-un raport care va fi făcut public în cel mai scurt timp şi care va putea fi studiat pe site-ul instituţiei noastre", a spus Kovesi, la începutul discursului.

"Decretul de revocare emis de preşedintele României lasă un mare semn de întrebare"

"În ceea ce proveşte procedura de revocare, vă reamintesc că propunerea de revocarea nu a întrunit condiţiile prevăzute de lege. CSM a dat un aviz negativ. Am dovedit în faţa secţiei pentru procurori a CSM că motivele invocate de ministrul Justiţiei în propunere, o parte din ele sunt nereale, o parte din ele sunt neîntemeiate. Decretul de revocare emis de preşedintele României lasă un mare semn de întrebare. Va exista o subordonare discreţionară a procurorilor-şefi faţă de ministrul Justiţiei? Nu comentez decizia CCR. Însă, aş vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi, în viitor, subordonaţi ministrului Justiţiei. Şi de aceea cred că o clarificare rămâne în continuare necesară", a spus Kovesi.

"Am luat act de decretul de revocarea din funcţia de procuror-şef al DNA. Începând de astăzi, nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror", a mai declarat Kovesi.

"DNA a demonstrat că legea este egală pentru toţi şi nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage din faţa legii".

Laura Codruţa Kovesi a avut şi un mesaj pentru colegii săi de la DNA şi pentru procurorii din Ministerul Public: "Vă mulţumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism. Vă mulţumesc pentru rezistenţa şi dârzenia de care aţi dat dovadă în lupta cu infracţionalitatea. Vă mulţumesc că aţi mers înainte indiferent cât de atacaţi am fost, indiferent cât de umiliţi am fost în faţa societăţii, în faţa familiilor noastre, târâţi în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra. Am putut doar să sesizăm CSM pentru apărarea adevărului. Cu toţii ştim că DNA, în ultimii cinci ani, a obţinut şi alte rezultate care nu sunt statistici. DNA a demonstrat că legea este egală pentru toţi şi nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage din faţa legii. Procurori independeţi au făcut investigaţii faţă de persoane care păreau de neatins. Indiferent de funcţia lor, indiferent de statutul social şi indiferent de averea pe care au deţinut-o. Am contribuit prin anchetele noastre la conştientizarea societăţii cu privire la gravitatea fenomenului corupţiei".

"Nu, episodul de astăzi nu este o înfrângere"

"Ceea ce am reuşit să demonstrăm în primul rând a fost să arătăm că instituţiile publice din România sunt eficiente, că lucrează legal, dar, mai ales, da, corupţia poate fi înfrântă. Nu, episodul de astăzi nu este o înfrângere. Modul brutal în care se forţează modificarea codurilor penale ne arată că vor protecţie pentru trecut, pentru prezent şi pentru viitor. După şase ani la conducerea Parchetului General şi cinci ani la DNA, vă spun că nimic nu poate fi pus în balanţă faţă de continuarea acestei lupte. Căci această luptă este una pentru apărarea societăţii faţă de infractori periculoşi. Da, sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. Toţi ştim asta căci am văzut cu toţii ce mai rămâne din legile penale. Voinţa politică în acest moment nu este pentru justiţie eficientă, ci este pentru blocarea anchetelor şi pentru blocarea justiţiei", a mai spus Kovesi.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Vlad ciprian
09 Jul 17:06
Foarte bine zis Dna Kovesi , Intradevar coruptia poate fii invinsa, incepand cu tine !!
Răspunde
0 0
MIRCEA
09 Jul 15:30
DECI DOMNULE PRESEDINTE TI-AI LUAT ADIO DE LA AL 2 MANDAT. ASTA A FOST CEA MAI TARE ALEGERE. EU ZIC SA O TI TOT ASA.
Răspunde
0 0
Inspectorul judiciar
09 Jul 15:45
3 Din pacate,presedintele nu a vrut sa o revoce pe doamna Laura Codruta Kovesi,dar a semnat decretul ca nu a avut incotro,nu a avut alta solutie! Deci isi risca sansa la al doilea mandat ca presedintele Romaniei! Imi pare tare rau!
0 0
dimitriu
09 Jul 14:53
Daca il inchideau mai repede pe Dragnea si pe cei care ne-au adus in strada, nu se ajungea aici. Din pacate, incet dar sigur, devenim un stat mafiot.
Răspunde
0 0
Mircea
09 Jul 14:48
DNA nu trebuia si nu trebuie sa DEMONSTREZE ceva! Institutia aceasta a fost infiintata pentru a devoala si inainta spre judecata fapte si faptuitori de coruptie in mod nepartinic si cu respectarea normelor procedurale si fara intruziunea vreunor alte institutii ori factori adiacenti altor puteri ale statului ori dedinafara statului. Se zice ca in Indonezia padurile virgine au fost transformate in plantatii de palmieri in vederea cresterii productiei de ulei de palmier si ai caror exploatari apartin unor puteri industriale de dinafara Indoneziei insa prin CORUPEREA functionarilor publici ai acestui STAT. Deci ATENTIE la exportul de coruptie si efectele acestui flagel asupra STATULUI DE DREPT.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?