Isărescu, noi precizări despre tezaurul României trimis la Moscova

23 Mai 2019
Recuperarea tezaurului rămâne o prioritate pentru MAE
Recuperarea tezaurului rămâne o prioritate pentru MAE
FOTO: Mediafax
Recuperarea tezaurului rămâne o prioritate pentru MAE

Pe final de mandat, Mugur Isărescu, lansează o nouă provocare autorităților române. Guvernatorul propune să facem un film despre istoria tezaurului trimis la Moscova pe care să îl trimitem la Viasat History. În acest conext, guvernatorul invocă documentele, care au intrat recent în posesia BNR, în baza căroar s-a trimis tezaurul României la Moscova. 

"Cred că ar trebui să facem o carte simplă, cu fotografii clare, frumoase, sau un film pe care să-l ducem la Viasat History. Este istoria totuşi a 92 de tone de aur în monedă. Până în Primul Război Mondial funcţiona etalonul aur, nu lingouri, monede şi rezervele de aur se ţineau în monede. Deci în afară de valoarea aurului de 3 miliarde de euro mai este şi un miliard în valoare numismatică", a declarat Mugur Isărescu.

Declarația a fost făcută joi, la Simpozionul "Cristian Popişteanu", cu tema "Tezaurul BNR evacuat la Moscova - un bilanţ istoriografic şi un studiu de caz".

Guvernatorul BNR pleacă, probabil, de la ideea că mediatizarea internațională a istoriei tezaurului României ar deschide noi punți pentru revendicarea diplomatică a tezaurului. 

În luna martie a acestui an, BNR anunța că a intrat în posesia unor documente din anul 1941 în care reprezentanţi ai băncii din perioada respectivă au făcut un inventar pentru conducerea statului român din epocă în legătură cu situaţia Tezaurului pe care BNR l-a trimis la Moscova în anii 1916 - 1917. Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Ivan
23 May 16:51
Rusia trebuie să plătească despăgubiri pentru ocupația militară după al doilea mondial Ucrainei, Moldovei, Georgiei etc.
Răspunde
0 0
johnneil
23 May 15:45
In primul rand este o varianta demna de luat in seama. Ramane de vazut si cand se va face si acest documentar.
In al doi-lea rand aceasta ideie de ce nu a avut-o in cei aproape 30 de ani de cand tot este Guvernatorul Bancii Centrale Romane?
In al trei-lea rand. Eu unul nu cred ca se va rezolva in urmatorii 20000 de ani aceasta problema.
Răspunde
0 0
Daniel
23 May 14:31
O propunere excelenta! Succes!
Răspunde
0 0
Nu e o idee rea.
23 May 13:46
Subscriu.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?