Dan Andronic, dezvăluiri despre Coldea: "A creat un lanț de control pe care îl continuă și acum"

4 Noiembrie 2018

Jurnalistul Dan Andronic a făcut o serie de dezvăluiri incendiare despre activitatea generalului Florian Coldea după retragerea de la șefia SRI. Coldea și-a făcut o firmă de consultanță, se află într-un adevărat "turneu de promovare" printre oamenii de afaceri cu probleme penale și pregătește "restaurația", a spus Andronic la Realitatea TV. 

Dan Andronic este de părere că asistăm, în prezent la o resurecție a așa zisului "stat paralel".

"Florian Coldea a reușit să creeze un lanț de control pe care îl continuă și acum. Recent a fost văzut cu celebrul om de afaceri Buzăianu...Coldea, mai nou, e într-un turneu de promovare, și-a făcut firmă de consultanță, la ora actuală asistăm la o resurecție sau restaurație", a declarat Dan Andronic la emisiunea "Realitatea Românească", moderată de Octavian Hoandră de la Realitatea TV.

Directorul EVZ spune că fostul prim-adjunct al SRI le prezintă celor cu probleme penale o ofertă de consultanță: le spune că nu el i-a arestat, ci Laura Codruța Kovesi, "că el nu a vrut de fapt, ba dimpotrivă s-a opus și că lucrurile puteau să fie mult mai rele și că poate să-i ajute cu dosarele penale. Sunt oameni care-l cred. Pentru că este eficient: ați mai auzit de problemele penale ale lui Buzăianu? Nu. De ce? Cu 5 ani în urmă spuneau că-l fugăresc".

Potrivit lui Dan Andronic, sub conducerea lui Coldea s-a creat un mecanism care a inclus pe lângă serviciile de informații, politicieni, procurori și judecători. S-a creat un lanț de control care funcționează și azi."Acești generali care l-au avut în frunte pe Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, au creat sistemul. Modelul lui Coldea era Edgar Hoover, celebrul director al FBI care n-a ieșit din FBI decât cu picioarele înainte, schimbând nu mai știu câte președinți și miniștri ai justiției. Hoover a devenit simbolul șantajului și al intruziunii serviciilor de informații în politică, erau folosite dosarele. Sub conducerea lui Coldea s-a creat un mecanism care a inclus pe lângă serviciile de informații, politicieni, procurori și judecători. S-a creat un lanț de control care funcționează și azi", a explicat Andronic.

Instituțiile de forță au devenit în România privilegiate, adulate, mai bine plătite decât toate celelalte segmente din societate: medici, profesori etc.

"Momentul zero, când lucrurile au degenerat a fost acela când oamenii din instituții s-au crezut eterni pe funcții sau au dorit o rotație între ei: Maior devenea premier, Oprea șeful SRI, Coldea rămânea prim-adjunct, Ponta ajungea președinte. Dragnea pe vremea aia nu era, altfel primea și el ceva la împărțeală. Când politicul a intrat foarte adânc în jocul ăsta, lucrurile au degenerat. Oameni din instituții și-au închipuit, după modelul Hoover, că vor deține puterea prin instituții, indiferent de cine vine la putere. Mulți președinți au vrut să-l schimbe pe Hoover, dar se ducea cu un dosar la ei. Ne amintim că Băsescu a vrut să-l demită de două ori pe Coldea - prima dată în 2011 sau 2012 - și nu putu să o facă. Nu era târziu dacă o făcea atunci", a mai spus jurnalistul EVZ, cel care a realizat anul trecut seria de dezvăluiri "Operațiunea Statul sunt eu".

Faptul că Coldea a plecat de la conducerea executivă a SRI este un "act de eroism și o minune", consideră Andronic. Hellvig făcut unul dintre cele mai importante gesturi care s-au făcut din perspectiva normalității.

"Hellvig a rupt niște legături, să lași fără putere o construcție nu a fost pe placul multora. Dar construcția rămâne pentru că e formată din oameni... Sistemul creat a avut mare putere și mai are și acum. Ce s-a întâmplat de atunci până acum? A plecat un singur om, Kovesi, de fapt cu Florian Coldea. Kovesi a fost recuperată", arată jurnalistul.

Coldea era un om tăcut, își amintește Andronic de la întâlnirile pe care le-au avut împreună cu Maior: "O singură replică a avut memorabilă: Băi, Dane, noi avem numai interese, nu avem prietenii. Dar nu se dădea după copac. Îi puneai o întrebare și îți dădea un răspuns"

Potrivit lui Andronic, așa-zisa luotă anticorupție din toți acești ani a fost făcută selectiv, a fost o formă de epurare. Coldea a avea la un moemnt dat o listă de 100 de persoane care trebuiau eliminate din viața publică.

"Mare parte din dosare s-au dus pe apa sâmbetei. Au distrus niște oameni, e o experiență din care nu ai cum să ieși la fel. Nu i-am văzut personal stând la masă și discutând despre dosare. O singură dată Coldea mi-a spus despre o sentință care urma să fie dată unui personaj foarte important și acolo m-a trecut un fior pe șina spinării. M-am gândit dacă nu cumva și ceilalți au dreptate".

"Cred că va urma o restaurație, lucrurile vor fi mai rele decât înainte. Exist un clivaj major în societate care nu poate să ducă la ceva bun. Sunt pesimist din punctul ăsta de vedere", a mai spus Dan Andronic.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Anton
04 Nov 20:50
Andronic si colegii lui penali trebuie sa arate cu degetul “ statul paralel” dupa ce sunt exonerati de justitie de orice culpa!Altfel e un fel de “ba p’a mamii dvs.”!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?