Camera Deputaților a respins cererea de reexaminare a Statutului Magistraților. Ce prevede legea

9 Iulie 2018
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi

Plenul Camerei Deputaţilor a respins luni cererea de reexaminare a legii privind statutul magistraților. Concret, după modificările făcute de PSD-ALDE, preşedintele României poate refuza, motivat, o singură dată, numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.

Au fost înregistrate 173 de voturi ''pentru'', 61 ''împotrivă'' şi o abţinere.

Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice - care respinsese și ea cererea de reexaminare - a precizat că o mare parte dintre punctele cererii de reexaminare vizează aspecte ce ţin de constituţionalitate, "deci aceste aspecte nu pot să facă parte dintr-o cerere de reexaminare, ci dintr-o sesizare la Curtea Constituţională.

Ce a modificat PSD la legea 303, articolul 54:

(3) Preşedintele României poate refuza, motivat, o singură dată, numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.Până acum, nu se specifica de câte ori poate refuza numirea.

Iată ce prevede acum legea privind statutul magistraților, în forma în vigoare:

(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

(3) Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?