Bombele din Codul Administrativ. O nouă ordonață controversată, pe masa Guvernului Dăncilă

10 Iunie 2019

Ministerul Dezvoltării prezintă astăzi Codul Administrativ. Ordonanţa de urgenţă include prevederi controversate. Aleşii locali primesc pensii speciale. Guvernul dă undă verde şi folosirii limbii minorităţilor naţionale în relaţia cu statul. Totodată, scrie negru pe alb: pot face parte din Guvern persoanele care au suferit o condamnare penală, dacă a intervenit reabilitarea.

 Potrivit Codului Administrativ pus în consultare publică, aleşii locali vor primi pensii speciale mult promise de PSD.

Guvernul a dat curs şi solicitărilor făcute de UDMR. A păstrat prevederea potrivit căreia minorităţile naţionale îşi pot folosi limba maternă în relaţia cu statul, în localităţile în care ponderea cetăţenilor care aparţin unei minorităţi naţionale este de peste 20%. De asemenea, şedinţele consiliului local se pot desfăşura în limba minorităţii naţionale, daca cel putin 20% dintre consilieri aparţin unei minorităţi naţionale. În aceste cazuri se asigură, prin grija primarului, traducerea în limba română.

Codul administrativ prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au suferit condamnări penale, dacă a intervenit reabilitarea.

Potrivit textului OUG, se distinge între oportunitatea actelor administrative, care aparţine miniştrilor şi aleşilor locali şi corectitudinea şi legalitatea, care revin personalului de specialitate.Guvernul susţine că „este constrâns să acționeze prompt pe calea unei ordonanțe de urgență în vederea eliminării disfuncționalităților de ordin sistemic, prin codificarea/sistematizarea/îmbunătățirea soluțiilor de reglementare din cuprinsul principalelor acte normative din domeniul administrației publice.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) solicită Guvernului României să nu emită OUG pentru Codul Administrativ, ci adoptarea acestuia sub formă de lege, prin Parlament. FNSA mai cere interzicerea angajării în administaţia publică a celor care beneficiază de pensie de la stat.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
cotoi
10 Jun 10:53
Am parere ca nu sinteti sanatosi , mergeti la un consult cit de repede , cum daca ai fost puscarias , indiferent cum ai iesit de acolo sa ocupi functii de conducere in guvern , ala va fura in continuare .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?