Ambasada Germaniei clarifică poziția oficială în scandalul ”anexării” Transilvaniei

4 Decembrie 2018

Ambasdada Germaniei la București clarifică poziția oficială a Berlinului cu privire la ”formarea statului modern român”, după interpretările eronate ale unor canale de presă germane. 

”Statul român modern a luat naştere acum 100 de ani prin unificarea mai multor regiuni, printre acestea şi Transilvania. Am sărbătorit, împreună, aniversarea acestui stat român modern la 1 decembrie. Saşii transilvăneni s-au pronunţat şi ei, din proprie iniţiativă, pentru noul stat, la Adunarea Saşilor din ianuarie 1919, de la Mediaş.

Relatări publice care contrazic această înţelegere sau care pot conduce la interpretări eronate nu corespund punctului de vedere al Guvernului Federal. Pe cale de consecinţă, am solicitat Agenţiei Germane de Presă dpa şi televiziunii publice ZDF o corectură a pasajelor respective din materialul „Rumänien feiert 100 Jahre Anschluss Siebenbürgens“, publicat la 01.12.2018.”, precizează ambasada Germaniei la București.

Pe 1 decembrie, postul național german de televiziune ZDF a publicat o știre despre Ziua Națională a României, preluată de la Agenția Germană de Presă (Deutsche Presse Agentur), în care se preciza că românii sărbătoresc 100 de ani de la anexarea unei părți a Ungariei.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, marți dimineață, pentru HotNews, că a luat notă cu consternare de articolul DPA, care nu reflectă adevărul istoric, respectiv manifestarea de voință a Transilvaniei de unire cu România.

MAE spune că, dincolo de abordarea tendențioasă care reiese din titlul articolului, elementele prezentate indică o lipsă de cunoaștere a istoriei și o ignorare voită a realităților istorice.

,,La 1 decembrie 1918, 100.000 de persoane au hotărât Unirea cu România, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase și a tuturor stărilor sociale. Documentul adoptat la Alba Iulia, respectiv Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, a fost semnat mai întâi de reprezentanți ai minorității germane din Transilvania și Bucovina'', subliniază MAE.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Un Transilvanean
04 Dec 18:14
Orice am zice, si culmea ca ZDF ste si dreptate. Inainte de 1918 Transilvania nu a apartinut niciodata Romaniei. Ca ce chestie sa revina la cele enuntate.
Răspunde
0 0
Dinu ioan adrian
14 Dec 00:01
6 Dragā "transilvānene"de ce nu-ți declari şi numele,poate pentru cā eşti etnic maghiar? Ardealul a fost aproape 1000 de ani sub conducere maghiară şi austro-ungarā, dar condusā cu forţa.90 la sută din populația Ardealului a fost dintotdeauna reprezentată de daci și de urmașii lor.Maghiarii vor să ne facă să credem că ei când au intrat în Ardeal au găsit țara pustie,că ei au fost primii care au populat-o...sunt patetici...pe teritoriul Romăniei de astăzi traiau dacii cu 18 secole inainte de Christos,iar românii sunt descendenții lor direcți...poporul român a aparținut dintotdeauna acestui loc iar acest teritoriu a aparținut dintotdeauna poporului român,pe când ungurii,bulgarii,sârbii se trag din triburi migratoare ce s-au așezat în tarile pe care le ocupă astăzi venind din stepele Asiei.Acesta este ADEVĂRUL ISTORIC.Iar actul Unirii de la 1918 a reprezentat voința firească a românilor din Transilvania,Basarabia si Bucovina de a face parte din aceeași țară cu frații lor români.Din păcate corupții din politica românească ne-au făcut să plecăm din țară pt o viață mai bună,ne-au făcut să uităm de mândria de a fi români,iar unii dintre ardeleni cred ca le-ar fi mai bine sa se separe de România.Dar ar trebui sa-si amintească de străbunii lor care au trăit sub biciul grofilor unguri asupritori timp de sute de ani.Iar pt cine nu cunoaște ISTORIA să o studieze inainte de a se da cu părerea
0 0
UN OM
04 Dec 15:59
Stimata conducere a MAE.
Daca considerati ca articolul de presa de la Agenția Germană de Presă (Deutsche Presse Agentur) si postul de televiziune ZDF nu reflectă ADEVARUL ISTORIC cu siguranta va bazati pe niste DOCUMENTE ISTORICE NECONTESTABI:E. Ce ar fii daca acele documente ar devenii DOCUMENTE ISTORICE PUBLICE, adica sa le vada oricine,pentru comfirmarea SIMPLULUI FAPT ca Dumneavoastra aveti DREPTATE NECONTESTABILA. Prin acest mesaj nu doresc alt ceva decit sa LAMURITI ODATA PENTRU TODEAUNA, ADEVARUL ISTORIC si sa INTARITI astfel situatia TARII NOASTRE.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?