Viorica Dăncilă contraatacă și insistă cu numirile Olguței Vasilescu și a lui Drăghici în Guvern

10 Ianuarie 2019

Viorica Dăncilă i-a transmis lui Klaus Iohannis un răspuns referitor la scrisorile prin care șeful statului a prezentat motivările privind respingerea nominalizărilor miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării.

Redăm mai jos răspunsul premierului Viorica Dăncilă la motivările privind respingerea nominalizărilor miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării, potrivit comunicatului remis de Guvern către realitatea.net:

"Premierul Viorica Dăncilă a transmis, în cursul zilei de astăzi, președintelui României, Klaus Iohannis, un răspuns oficial la scrisorile prin care șeful statului a prezentat motivările privind respingerea nominalizărilor miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării.

Documentul precizează faptul că cele două propuneri pentru funcțiile de ministru – Lia-Olguța Vasilescu și Mircea-Gheorghe Drăghici – îndeplinesc condițiile de legalitate prevăzute de art. 2 din Legea nr. 90/2001, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, persoanele propuse nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare.

"Având în vedere faptul că cele două propuneri respectă toate condițiile prevăzute de Constituția României, republicată, și de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidențiale de numire a doamnei Lia-Olguța Vasilescu în funcția de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici în funcția de ministru al Transporturilor și, totodată, să înceteze efectele Decretului Președintelui României nr.46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar și ale Decretului Președintelui României nr.47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar", se arată în documentul oficial transmis Administrației Prezidențiale de către prim-ministrul Viorica Dăncilă".

Președintele Klaus Iohannis, i-a transmis, joi, două scrisori prim-ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă în care o anunță oficial că respinge propunerile de miniștri la Dezvoltare și la Transporturi. 

Klaus Iohannis i-a explicat în mod oficial Vioricăi Dăncilă de ce a respins propunerile ministeriale. În prima scrisoare, președintele explică de ce nu i-a numit pe Ilan Laufer și Olguța Vasilescu, la Dezvoltare, respectiv Transporturi, în prima fază a remanierii. Despre Laufer șeful statului spune că nu sunt îndeplinite condițiile legale, iar despre Vasilescu că nu are expertiza necesară. În cea de-a doua scrisoare, șeful statului susține că nu i-a numit pe Mircea Drăghici și pe Olguța Vasilescu la Transporturi, respectiv Dezvoltare, deoarece din documentația trimisă nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate.

Olguța Vasilescu, replică acidă pentru Iohannis

Redăm, integral, cele două scrisori: 

Vasilescu nu are expertiza necesară

”Prin adresa nr. 5/6608 din data de 19 noiembrie 2018, ați propus numirea domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice, respectiv a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste funcții a domnului Paul Stănescu, respectiv a domnului Lucian Şova.

În ceea ce privește propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice constat că din documentația ce însoțește propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului.

În ceea ce privește propunerea de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, apreciez că persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al  transporturilor.

Față de aceste motive, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale, am decis să resping propunerile de numire în funcțiile respective”.

Probleme de legalitate

”Urmare adresei dumneavoastră nr. 5/6690 din data de 22 noiembrie 2018 precum și adreselor nr. 5/5864 și nr. 5/5865, ambele din data de 30 noiembrie 2018, prin care ați înaintat propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a doamnei Lia-Olguța Vasilescu, respectiv de numire în funcția de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici, ca urmare a propunerii de revocare/de constatare a vacanței funcției,

Văzând incidența dispozițiilor art. 85 alin. (2) precum și ale art. 105 din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale,

Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs.”Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
tudor
10 Jan 23:46
Lipsa Olgutei la transporturi e o buna scuza a partidului de a nu face autostrazi sau cai ferate. De ce nu e pusa consiliera a ministrului transporturilor si sa-si aduca contributia intr-o echipa tot a psd-ului pina la urma ? Ar putea fi sefa tranporturilor , doar ca neoficial. Cu ce ma incalzeste pe mine cetatean ca tot defileaza ministri peste ministri pe la toate ministerele iar treaba nu se face ?
Răspunde
0 0
Psd
10 Jan 22:09
Partidul Socialist Daunator
Răspunde
0 0
Radu Humor
10 Jan 19:23
Sasul nu-şi vede nasul, mai bine zis lungul lui !
Fiind penal sadea n-are dreptul să umble toată ziua cu penali în gură, mai ales că are una şi acasă !
Răspunde
0 0
Stan
10 Jan 18:14
Nu mai bine va spuneti asa cum e corect : partidul socialist bolsevic? Tradatorilor si jefuitorilor marlani libidinosi analfabeti iliescieni, pedeapsa voastra va veni curand!
Răspunde
0 0
Stan
10 Jan 18:11
Jefuitorilor si tradatorilor poporul roman va uraste de MOARTE...
Răspunde
0 0
Stan
10 Jan 18:10
Romanii uraste de MOARTE ciuma rosie comunista bolsevica iliesciana din Romania!!! Jos cu voi toti tradatorilor,jefuitorilor corupti nenorociti...Jivinelor bolsevice imbuibate de averi colosale o sa fiti pedepsiti curand...
Răspunde
0 0
cotoi
10 Jan 17:50
cred ca o da in bara iar , dar or sa propuna in continuare aceiasi , si iar buf , ce joc frumos .
Răspunde
0 0
Ionescu
10 Jan 17:22
'Romania se cutremura' titlu de ziaristi oligofreni si analfabeti !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?