#Colectiv. MAE, anunţ de ultimă oră despre victimele decedate în străinătate

19 Noiembrie 2015

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că pentru repatrierea în România a trupurilor neînsuflețite ale victimelor tragediei din Colectiv, care au decedat în străinătate, au fost disponibilizate, din fondurile speciale alocate în bugetul MAE, sumele necesare suportării cheltuielilor de transport internațional.

“Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din țările în care au fost transferați cetățenii români care ulterior au decedat în străinătate, respectiv Ambasada României la Londra, Ambasada României la Haga, Ambasada României la Paris, Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Bonn, s-au implicat în gestionarea acestor cazuri, conform competențelor legale, atât în relația cu autoritățile locale, cât și cu familiile cetățeniilor decedați, acordând permanent asistentă consulară de specialitate”, se arată în comunicatul MAE.

Până în acest moment, din cei opt cetățeni români decedați în străinătate, au fost repatriați în România cinci, urmând ca trupurile neînsuflețite a altor celorlalți trei să fie repatriate în cursul zilei de joi, 19 noiembrie 2015, respectiv vineri, 20 noiembrie 2015.

Drept urmare, astăzi va ajunge în România trupul neînsuflețit al unui cetățean român decedat în Marea Britanie, iar în cursul zilei de mâine vor ajunge în România trupurile neînsuflețite ale altor doi cetățeni români, decedați în Marea Britanie și Germania.

“Din respect faţă de familiile victimelor şi conform prevederilor legale referitoare la respectarea vieţii private, MAE nu va comunica public detalii cu privire la identitatea victimelor sau coordonate privind transportul trupurilor neînsufleţite”, anunță Ministerul de Externe.Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu este instituția abilitată să comunice informații referitoare la situația medicală a cetățenilor români, răniţi în incendiul de la clubul Colectiv şi transferați în străinătate.

Potrivit MAE, misiunile diplomatice și oficiile consulare române s-au ocupat, în mod prioritar, de toate formalitățile legate de contractarea societăților de pompe funebre și de eliberarea documentelor necesare.

De asemenea, reprezentanțele române au menținut în permanență legătura cu autoritățile locale competente, depunând toate diligențele posibile pentru accelerarea procedurilor inițiate pe plan local, care au presupus anumite investigații de natură medico-legală și judiciară, respectiv înregistrarea deceselor și autorizarea transporturilor funerare.

În urma acestor demersuri, s-a reușit soluționarea tuturor formalităților impuse de legislațiile locale în cel mai scurt timp posibil. MAE precizează că durata procesului de repatriere este determinată de procedurile legale interne din statele respective.

 Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?