Un nou partid populist-extremist spulberă alegerile și șochează Olanda și Europa

21 Martie 2019
Thierry Baudet
Thierry Baudet

Un tânăr partid populist extremist din Olanda pare să fi câștigat alegerile provinciale de miercuri, anulând majoritatea premierului Mark Rutte în Senat.

Forumul pentru Democrație, un nou partid populist de extremă dreapta, a trecut ca vântul de fostul inamic numărul 1, Geert Wilders, venind pe primul loc în alegerile provinciale din Olanda, alături de partidul premierului liberal Mark Rutte.

Voturile provinciale determină compoziția Senatului, unde Rutte avea o majoritate de doar două mandate, acum inexistentă.

Forumul pentru Democrație, gruparea condusă de carismaticul Thierry Baudet, care tună și fulgeră împotriva migrației și a UE, a obținut un număr egal de mandate cu cel al liberalilor lui Rutte. În schimb, partidul lui Geert Wilders a pierdut în jur de trei mandate.

Cum aliații lui Rutte au fost la rândul lor în defensivă, premierul va fi nevoit de acum să se bazeze pe sprijin din afara coaliției guvernamentale, cei mai probabili parteneri fiind Verzii, alți performeri ai scrutinului.Atacul din Utrecht a scos lumea la vot

Thierry Baudet a ieșit imediat după scrutin pentru a anunța că ”aroganța elitelor a fost pedepsită”.

Omul care în ultima vreme și-a domolit solicitările privind ieșirea din UE, nu a îmblânzit totuși și discursul împotrva migrației.

De fapt, se pare că atacul din Utrecht, în care un bărbat de origine turcă a ucis trei persoane, într-un posibil atac terorist, a mobilizat electoratul lui Thierry Baudet la urne, cred analiștii citați de Reuters.

Mai ales că, spre deosebire de ceilalți politicieni, care și-au întrerupt campania după atac, Baudet a călcat și mai tare pe pedală, acuzând guvernul pentru politica privind migrația.

Economia olandeză a fost una dintre cele mai puternice din zona euro în timpul guvernelor conduse succesiv de Rutte. Reuters notează că resentimentele privind programul de austeritate din 2010 încă mai influențează votul electoratului.

Cine este Thierry Baudet

Baudet, scrie Politico, este relativ diferit față de Wilders, predecesorul său pe scena politică olandeză.

Politicianul de 37 de ani este membru al elitei olandeze. A studia științele politice și dreptul și a scris editoriale pentru NRC Handelsblad.

El încearcă să atragă la vot electoratul cu studii superioare. În același timp, încearcă să scape Olanda de ”infiltrarea” stângii în zone precum media sau educația.

Spre deosebire de Wilders, care evită în general interviurile și preferă să se adreseze direct alegătorilor prin intermediul rețelelor sociale, Baudet este mereu în lumina refelctoarelor și apare la talk-show-uri populare, cărora le aduce un rating ridicat.

 Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Vlad
21 Mar 11:44
Nici o problema, olandezii sunt obisnuiti cu orgiile, le vine manusa.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?