Un an de la referendumul Greciei împotriva austerității. Mesajul neașteptat al premierului Tsipras

6 Iulie 2016

Respingerea de către poporul grec a măsurilor de austeritate propuse în urmă cu un an de creditorii internaționali, UE și FMI, a fost "un act sublim de rezistență" împotriva Europei austerității, a scris marți pe contul său de Twitter premierul Alexis Tsipras, citat de AFP, notează Agerpres. Și totuși, imediat după acest vot, guvernul elen a fost nevoit să accepte o mare parte a pachetului de austeritate impus de creditori. Susținerea pemtru partidul aflat la guvernare s-a prăbușit între timp. 

Anul trecut, în plin impas între guvernul elen de stânga și creditori, Alexis Tsipras a anunțat spre surpriza generală organizarea unui referendum pe 5 iulie 2015, chemând poporul grec să se pronunțe asupra măsurilor propuse. Iar 62% dintre greci au votat "nu".

"Nu din partea poporului nostru a fost un act sublim împotriva euro-clericilor austerității, dar și a establishmentului dorea să ne sufoce țara", a scris Alexis Tsipras în mesajul pe Twitter.

"La un după aceea, continuăm cu fruntea sus, luptăm pentru redresarea țării" și "deschidem calea pentru rupturile instituționale (...) pentru o dezvoltare justă, democrație și justiție", a adăugat el.

În cursul campaniei pentru referendum, Alexis Tsipras le-a recomandat grecilor să voteze 'nu', subliniind în același timp că votul negativ "nu înseamnă o rupere de Europa, ci revenirea la Europa valorilor și a democrației".La o săptămână după referendum, pe 13 iulie 2015, premierul Alexis Tsipras a fost nevoit să semneze un nou împrumut cu creditorii pentru a evita falimentul țării și să accepte continuarea măsurilor de austeritate, cu prețul majorității în parlament.

Cu ocazia legislativelor din septembrie, Alexis Tsipras a fost numit din nou în funcție, însă popularitatea sa a scăzut, potrivit sondajelor, din cauza noilor măsuri de austeritate votate de guvernul său.

Marți seară, 700 de simpatizanți ai partidelor eurosceptice au organizat o manifestație în centrul Atenei pentru a protesta față de Europa austerității.

Ei au mers până la sediul reprezentanței Comisiei Europene, situată în apropierea pieței centrale Syntagma, scandând sloganuri antieuropene.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?