UDMR despre Centenar:"Pentru maghiari va rămâne o pierdere majoră"

28 Noiembrie 2018

UDMR păstrează linia clasică în raport cu Centenarul Marii Uniri, pe care reprezentanții formațiunii maghiare o văd ca pe o zi nefastă în istoria maghiarimii. 

Senatorul UDMR Novak Csaba-Zoltan a afirmat, miercuri, la şedinţa solemnă a Parlamentului, că ”maghiarii din România nu se pot raporta la acest Centenar la fel ca majoritatea românilor, întrucât ceea ce românii consideră ca fiind împlinirea dezideratului lor naţional, pentru maghiari va rămâne o pierdere majoră până când promisiunile cuprinse în rezoluţia de la Alba Iulia nu vor fi respectate”.

”Deşi secolul trecut a însemnat una dintre cele mai dramatice perioade ale istoriei maghiarilor, totuşi acesta are şi un mesaj pozitiv: comunitatea maghiară din România a reuşit să-şi păstreze identitatea, cultura, limba în secolul 20, ca şi comunitatea românească din secolele 17-19. De fiecare dată, comunitatea maghiară a avut o atitudine constructivă, paşnică şi cooperantă. În puţinele momente critice, am ales calea dialogului. (...) Celor care suspectează mereu un scop ascuns şi planuri secrete ale maghiarilor din Transilvania le transmitem că abordarea lor este absolut greşită”, a mai afirmat reprezentantul UDMR.

El şi-a exprimat încrederea că în deceniile care urmează putem construi ”o ţară bazată pe toleranţă şi înţelegere reciprocă, pe dialog sincer, pe respectul faţă de cultura şi diversitatea celuilalt, o ţară în care minorităţile naţionale şi religioase pot avea sărbători comune, gândind la bunăstarea ţării şi la tot ceea ce îi uneşte”.Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Groza
28 Nov 20:04
Aceasta tara ati luat-o cu imprumut .Nu aveti dreptul sa distrugeti aceasta tara.
Răspunde
0 0
Groza
28 Nov 20:00
Politica noastra a fost neproductiva.Creati conditii ca cei care predau limba romana sa fie maghiari dar sa termine filologia sectia romana.In prezent cei car predau limba romana nu cam cunosc limba romana.
Răspunde
0 0
Akbar
28 Nov 22:47
5 Poate ca problema este cu metodologia. Am fost obligat sa invat si eu ca " Irinuca era lalaie si balcaza" - si acuma stiu pederost ca " la un semn un tarm de altul legand vas de vas se lega".. etc, dar ma rod: am avut 12 de ani. La 12 de ani tre' sa'nvat limba casnica, care se foloseste zi de zi. Sunt pe parerea ca din fericire/nefericire toti traim intr-o tara ... si ar fi bine sa toti vorbim limba oficiala. Dar ma rog: asa trebuie predat??? Chiar nu intelegeti ca limba romana este o limba STRAINA pentru noi??
0 0
Elena
28 Nov 19:53
Nu este NICIO pierdere pentru ceva ce nu le-a aparținut NICIODATA. NU au avut și NICI nu vor avea. Nu vă mai place în România? Sunteți liberi să plecați. Noi NU vă reținem. Pe vremea lui Ceausescu ați avut îndrăzneala să cereți revendicări nejustificate?
Răspunde
0 0
Akbar
28 Nov 23:50
7 Serios? Vai de capu meu, bine ca mi-ai zis, altfel nu m-am dat seama. Fiecare sa plece unde vrea. Mai ales unde sunt inmormantati bunicii. Stii ce? E foarte ineresant ca bastinasii romani din Transilvania n-au nici o treaba cu chestie asta. Multumim frumos , putem convietui in prietenie adevarata si in fericire. Problema este in totdeauna cu voi, care veniti dincolo de Carpati si nu intelegeti ce inseamna teorema lui Fermat :)))
0 0
Nicolas
28 Nov 18:52
daca nu le place sa mearga la Buda....
Răspunde
0 0
Îl iubiti pe Wilson ?
28 Nov 17:17
Daca principiul naționalităților al lui Wilson nu s-ar fi aplicat,Austro- Ungaria era un stat multinațional,domninat de romani,slovaci,muntenereni,sărbi ,care uniti at fi desființat statul maghiar,al Lui Sf Ludovic ,francezul de import,caci sper ,ca acceptati alegeri libere.In Transilvania sunt 6 milioane de români,Ungareai are cam 5,daca vă uniti ,va dominăm ,va fi un stataul roamnesc.ales liber,cu o minoritate maghiara cu dreptul de a vorbi limba lui Atila.Asa ca bucurati-vă ca existati ca stat ,domnilor unguri !
Răspunde
0 0
Akbar
28 Nov 23:58
1 A TT ila, cu doi t. Stai jos puiule, 1. Macar sa citesti un singur manual de istorie internationa in afara categoriei science fiction. Alt subiect: traiesti in UE. Daca nu-ti place poti sa-ti dai inapoi banii nerambursabili si sa-ti faci d imperiul tau roman :)))
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?