Uber, Bolt și Clever, interzise în România. Ce sancțiuni drastice riscă șoferii

15 Mai 2019

Românii care folosesc aplicațiile de tip Uber, Clever sau Bolt vor găsi cu greu o mașină disponibilă de joi, 16 mai, deoarece intră în vigoare ordonanța care prevede ca șoferii care sunt prinși că transportă persoane fără acte justificative pot fi amendați de la prima abatere.

Ministrul Dezvoltării a promis că va reglementa aceste aplicații, dar până acum nu s-a întâmplat nimic.

Pe 29 martie, anul acesta, taximetriștii au obținut ce au dorit, după ce au blocat de câteva ori mai multe orașe. Ordonanța anti-aplicații prevede că în situația în care un șofer de la aplicațiile Uber, Bolt sau Clever va fi prins transportând pasageri va putea fi sancționat de la prima abatere. Nu de la a doua, așa cum se întâmplă până acum.

Sancțiunile sunt extrem de dure. Șoferii rămân fără plăcuțele de înmatriculare pentru 6 luni și plătesc o amendă de până la 50.000 de lei. Ministrul Dezvoltării a promis, însă, atunci, că până pe 16 mai aplicațiile vor fi reglementate printr-o altă ordonanță, dar până acum nu și-a ținut promisiunea.

Într-un răspuns oficial, Ministerul Dezvoltării se justifică spunând că e vorba de „un domeniu complex, care necesită stabilirea unor soluții juridice nediscriminatorii”. Promite însă că va există un act al ministerului Transporturilor, care, între timp, a devenit inițiatorul proiectului. Ar mai urma, însă, și consultări publice.



”Având în vedere complexitatea domeniului și necesitatea stabilirii unor soluții juridice care să asigure un regim nediscriminatoriu pe piață, actul normativ va fi postat pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor (inițiatorul acestui act normativ) și supus consultării publice, potrivit legii, imediat după finalizare”.

Altfel spus, nu știm când va fi adoptată noua ordonanță. Miercuri, la ministerul Transporturilor, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții aplicațiilor, care nu au obținut un nou termen.

Anca Gherle, reprezentant Clever: “Cu cât se prelungește situația și nu vom avea o ordonanță, șoferii vor fi descurajați și pasagerii nu vor găsi mașini. Nici acum nu găsim, darămite când vor fi abuzuri.”

Reprezentanții aplicațiilor de ”ride sharing” spun că până acum au reușit să închirieze mașini pentru șoferii sancționați. În plus, i-au reprezentant în instanță cu avocați. Asta pentru că au fost cazuri izolate. Când însă numărul acestor sancțiuni va crește, este puțin probabil să-i mai poată ajuta, așa că șoferii din aplicații ar putea fi pe cont propriu.

 

Sursa

Subiecte pe aceeași temă



Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
M E
16 May 14:10
Fratilor, ce e cu titlul ala? Astia sunt in ilegalitate de cand au aparut, legea asta exista de cand lumea. Atat doar ca acum POT sa primeasca amenda din prima, nu mai e avertisment prima data. De parca poate demonstra un politist pe loc ca ala face uber si nu merge cu un prieten pana la X sau Y.
Răspunde
0 0
Vanesa
16 May 09:43
Comunistii tot comunisti... sa aparam jegul, ca ne e frica de sapun!
Răspunde
0 0
Stietot
16 May 09:02
Guvernul a multumit 1000 de taximietristi care au blocat Piata Victorie. Taximetristi, burtosi, murdari cu masini vechi cu apucaturi de mahala si asa mai departe.
Ce este mai trist ca prin aceeasi ordonanta a nemultumit sute de mii de oameni care folosesc in mod regulat aceste servicii care asigura transparenta, siguranta si multumire.
Felicitari Guvernului PSD!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?