Tăriceanu, termen la Curtea Supremă în dosarul în care e acuzat de mărturie mincinoasă

25 Martie 2019

Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, este nevoit să dea ochii cu judecătorii de la Curtea Supremă, în dosarul în care a fost achitat în primă instanță. Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă cu privire la retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să se discute, luni, un nou termen al apelului în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat în primă instanţă pentru mărturie mincinoasă.

Tăriceanu a transmis prin avocat că nu doreşte să fie audiat în sala de judecată, deoarece nu mai are nimic de adăugat faţă de ce a spus la instanţa de fond, însă stă la dispoziţia instanţei pentru orice lămurire.

Procurorul de şedinţă a solicitat, la termenul anterior, reaudierea unor martori, printre care Victor Ponta, Dan Motreanu şi Dan Andronic.

Avocatul lui Călin Popescu-Tăriceanu s-a opus reaudierii de martori şi a cerut să fie trimise adrese la DNA pentru a se comunica dacă procurorii au respectat dispoziţiile legale în legătură cu interceptarea clientului său şi a fostei sale soţii Ioana Valmar.Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, el fiind achitat pe 22 mai 2018 de un complet de la Instanţa supremă format din trei judecători.

Decizia a fost atacată cu apel de procurorii anticorupţie, procesul fiind pe rolul completului de 5 judecători.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.

Tăriceanu, ținut în corzi de Dragnea

Disensiuni majore în PSD în ceea ce-l privește pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În timp ce Liviu Dragnea cere ca solicitarea DNA de încuviințare a urmăririi penale să fie votată cu celeritate, 4 senatori social-democrați au cerut, în ședința biroului permanent al Senatului, ca acest termen să fie prelungit până în 2 aprilie.

Pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, votul privind începerea urmăririi penale a partenerului de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu, este o prioritate și ar trebui introdusă pe agenda Comisiei juridice din Senat până la finalul lunii martie. Dragnea e contrazis de vicele Senatului, Claudiu Manda, care a luat act de cererea a patru senatori PSD care au dorit prelungirea termenului.

În ceea ce priveşte modul în care senatorii vor decide viitorul lui Tăriceanu, Dragnea e decis să le lase mână liberă. "Sunt suficient de maturi ca sa voteze singuri", a spus Dragnea.

Pe 7 noiembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?