Klaus Iohannis, declarații bombă la Washington. Foto: Profimedia

Klaus Iohannis, declarații bombă la Washington: România ar putea trimite un sistem Patriot Ucrainei. Ce i-a cerut președintele Biden

Aflat la Casa Albă, președintele Klaus Iohannis a fost primit de președintele Joe Biden, iar discuțiile lor au inclus teme cruciale referitoare la securitatea regională și globală. Iohannis a confirmat că unul dintre sistemele Patriot deținute de România ar putea fi direcționat către Ucraina, în contextul unei posibile escaladări a conflictului din regiune.

ACTUAL

De ce ar trebui să renunți la tofu









Primul limitator de viteză inteligent din România. Foto: captură video
Primul limitator de viteză inteligent din România va da bătăi de cap șoferilor. Se ridică automat când senzorii detectează o viteză mai mare de 30 km/h
Primul limitator de viteză inteligent din România a fost implementat cu succes și se anunță că va da bătăi de cap șoferilor care nu respectă regulile de circulație. Dispozitivul se activează automat atunci când senzorii săi percep că mașina care se apropie depășește viteza de 30 km/h. Această inovație tehnologică are rolul de a reduce numărul accidentelor de circulație cauzate de viteza excesivă și de a încuraja respectarea limitelor legale de viteză. 

ACTUAL













CULTURĂ



Saptamana luminata
Săptămâna Luminată: LUNEA ALBĂ. Ce trebuie să faci azi pentru sporul casei
Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc, luni, doua zi de Paște. În biserici se oficiază aceeași slujbă care a avut loc în noaptea Învierii și Sfânta Liturghie. Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei.


EDUCAŢIE

Soții Ceaușescu respectau tradițiile culinare, dar respingeau semnificația spirituală
Paștele în "Epoca de Aur" a lui Ceaușescu. Sărbătoarea era tolerată, fiecare se descura așa cum putea
În timpul regimului comunist, Paștele era o sărbătoare trecută sub tăcere, ca toate datele importante din calendarul ortodox. Norocul este că nu exista riscul ca oamenii să lucreze, așa cum se întâmpla de Crăciun, care putea pica în timpul săptămânii. Marea sărbătoare creștină era tolerată și, în mod tacit, oamenii erau lăsați să urmeze datinile, singurele eforturi ale autorităților fiind ca în spațiul public să nu se vehiculeze nicio informație pe această temă. În comunism „exista o aşa zisă regulă: una spuneai, dar alta gândeai”, a sintetizat istoricul Mircea Rusnac atitudinea românilor, inclusiv a liderilor politici, față de tot ce ținea de biserică.


Toxiinfectie alimentara
Mai mulţi elevi care au participat la Olimpiada Naţională de Istorie, desfăşurată la Braşov, au ajuns la spital după ce au mâncat la un restaurant
Cel puţin şapte elevi, din mai multe judeţe, care au participat la Olimpiada Naţională de Istorie, desfăşurată la Braşov, au ajuns la spital după ce au mâncat într-un restaurant din Codlea, scrie Edupedu.ro. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov a deschis o anchetă în acest caz, însă nu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, pe motiv că nu a primit vreo plângere oficială.


MEDIU





SOCIAL


Nicușor Dan, răspuns halucinant la problema traficului. ”E bine că nu suntem mai rău”
Nicușor Dan, răspuns halucinant la problema traficului. ”E bine că nu suntem mai rău”
În 2020, Nicușor Dan promitea rezolvarea rapidă a situației traficului infernal din Capitală prin aducerea unui specialist de la New York și matematică. Specialistul american amintit de actualul edil al Capitalei era Michael Horodniceanu, născut și crescut în București, și care, în anii '90, a fost desemnat să gestioneze și să rezolve problemele traficului de suprafață al New York-ului. Din 2007 și până în 2016 acesta s-a ocupat de modernizarea întregii rețele de metrou din metropolă.



SĂNĂTATE





ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE


Pastile de sodă caustică (hidroxid de sodiu)
Soda caustică topește plasticul? Răspunsul este surprinzător
Hidroxidul de sodiu, cunoscută drept soda caustică, este un compus chimic extrem de reactiv, cunoscut atât pentru efectele benefice de curățire, cât și pentru cele distructive, în special în contact cu pielea. Datorită acestei reactivități ridicate, poate reacționa cu multe substanțe, inclusiv unele tipuri de plastic. Este util să știm care sunt aceste tipuri, pentru că o serie de ustensile casnice care pot intra în contact cu soda caustică, în timp ce spălăm, sunt din plastic