Semnele care îți arată că ești dependent de telefon

18 Aprilie 2019

Dacă te numeri printre persoanle care refuză să se despartă de telefonul mobil chiar şi pentru perioade scurte de timp şi care își verifică de zeci de ori pe zi, în mod obsesiv telefonul, atunci ai devenit dependent de acesta. Ce probleme îți poate aduce dependența de telefonul mobil?

„Diferența reală este dacă îți folosești telefonul pentru ceea ce vrei, sau dacă îl folosești inconștient, ca să mai pierzi timpul”, spune Andrew Przybylski, director de cercetare la Oxford Internet Institute. Acesta e de părere că nu trebuie să ne temem de "panica morală” împotriva tehnologiei.

Un studiu realizat în luna septembrie a scos la iveală faptul că cei mici au probleme de memorie, de atenție și de vorbire sporite dacă petrec mai mult de două ore în fața unui ecran. În cazul adulților dependența de telefonul mobil, se manifestă prin depresie și anxietate, scrie Playtech.

„Uitatul la ecran în sine poate avea implicații pe termen lung, dar contează și ceea ce faci cât privești display-ul”, spune dr. Bob Patton, de la University of Surrey. Acesta e de părere că trebuie să fim moderați: „faptul că avem acces la tehnologie nu înseamnă că trebuie să o folosim tot timpul”.

Ce este nomofobia?

Dependenţa de telefonul mobil i-a adus omului modern încă o fobie, pe lângă cele câteva zeci inventariate deja de medici. Este vorba despre nomofobie, care se manifestă printr-o senzaţie intensă de teamă şi anxietate resimţită atunci când telefonul mobil este uitat acasă sau la birou, când aparatul se află în afara ariei de semnal, când rămâne fără baterie sau când creditul se termină.Fobia afectează 66% din purtătorii de telefoane mobile, potrivit unui studiu publicat recent de o companie britanică specializată în sisteme de specialitate pentru dispozitive mobile. Procentul este mai mare decât cel înregistrat în urmă cu câţiva ani, când 53% din oameni au mărturisit că au toate simptomele acestei fobii.

„Studiul din 2008 arăta că fobia afectează mai mult bărbaţii, dar în prezent, ea este întâlnită mai mult la femei“, spune Andy Kemshall, co-fondatorul SecurEnvoy.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?