Secţia de anchetare a magistraţilor, aprobată prin OUG

10 Octombrie 2018
Secţia de anchetare a magistraţilor, aprobată prin OUG
Secţia de anchetare a magistraţilor, aprobată prin OUG

Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie a fost aprobată, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă pentru secţia specială de anchetare a magistraţilor, prevăzută în modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, intrată în vigoare în luna iulie a acestui an.

Potrivit ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în trei luni de la intrarea în vigoare a legii, secţia trebuie operaţionalizată să funcţioneze.

"Mai e scurt timp şi la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii nu au fost demarate procedurile pentru operaţionalizarea secţiei. S-ar crea aşadar un blocaj pentru că, pe de o parte, DNA îşi pierde competenţa cu privire la faptele posibile, iar secţia nu a devenit operaţională. Şi atunci OUG adoptată aduce elementele de noutate: în lege se prevede că legea funcţionează cu până la 15 procurori. Cineva ar putea spune, cine stabileşte că sunt până la 15, dacă-s 8, 10 etc. S-a prevăzut în mod expres faptul că Secţia va funcţiona cu 15 procurori. Comisia poate funcţiona chiar şi în trei", a explicat Tudorel Toader.

Ministrul a anunţat că procurorii interesaţi să-şi desfăşoare activitatea în această secţie au un termen la dispoziţie pentru depunerea candidaturilor care se depun la direcţia de resurse umane de la CSM.

"Direcţia verifică dosarele, le transmite la comisia formată din patru membri CSM, care organizează un interviu, urmăreşte îndeplinirea unor criterii legale, a competenţelor manageriale pentru cei care îşi doresc funcţia de procuror sau procuror-şef al secţiei şi stabileşte care sunt câştigătorii, care sunt cei mai bine plasaţi pentru funcţia de execuţie şi pentru celelalte funcţii. OUG a fost adoptată azi, se va publica azi sau mâine în Monitorul Oficial, ca orice OUG intră în vigoare la momentul publicării în MO, cu condiţia depunerii spre dezbatere la cele două Camere", a mai spus Tudorel Toader.

Totodată, ministrul Justiţiei a declarat că, din momentul în care OUG este publicată în Monitorul Oficial, procurorul general are un termen pentru a asigura desfăşurarea activităţii acestei Secţii, adică spaţiile necesare, personalul auxiliar, de specialitate, aparatura şi toate cele necesare.

Toader a mai spus că nu se suplimentează schema de personal, cei 15 procurori fiind selectaţi din sistem, dintre cei actuali.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că dosarele de la DNA în care sunt investigaţi magistraţi se vor muta la Ministerul Public. La DNA sunt aproximativ 300 de dosare în care sunt investigaţi magistraţi.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Stan
10 Oct 19:34
Coruptia comunista bolsevica iliesciana iar incep cu ordonantele lor penale jefuitoare de tara si popor...Romanii va vor pedepsi ..cu tot cu slugile voastre tradatorilor.
Răspunde
0 0
Stan
10 Oct 19:32
Coruptia comunista bolsevica iliesciana iar incep cu ordonantele lor penale jefuitoare de tara si popor...Romanii va vor pedepsi ..Juram
Răspunde
0 0
Henkel
10 Oct 19:24
Foarte bine,sa termine o data pentru totdeauna cu "statul paralel"! Statul paralel este "justitia corupta,incompetenta,inadaptabila la cerintele unei societati total democratice si europene,este o casta de mercenari"! Bravo Tudorele!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?