SCENARIU DE CRIZĂ. Care sunt băncile care NU rezistă

13 Octombrie 2014
Grecia, mers pe sârmă deasupra prăpastiei
Grecia, mers pe sârmă deasupra prăpastiei

Marile bănci europene au strâns mult mai mult capital înaintea testelor de stres din acest an decât au făcut la precedentele teste derulate în 2011 de Banca Central Europeană (BCE), arată o analiză a pieţelor de capital realizată de firma de avocatură Linklaters.

În data de 26 octombrie, BCE va dezvălui care dintre cele 130 de mari bănci europene au nevoie de mai mult capital pentru a face faţă unor eventuale pierderi, pe baza unei analize a finanţelor lor şi a rezultatelor testelor de stres destinate să simuleze modul în care s-ar comporta băncile într-un scenariu de criză economică.

Potrivit avocaţilor de la Linklaters, marile bănci europene au strâns în acest an 34,7 miliarde de euro, cu 32% mai mult decât au strâns în cele 12 luni care au precedat testele de stres din 2011. Pe primele locuri se află băncile italiene, care au strâns un total de 10,5 miliarde de euro, urmate de băncile greceşti cu 8,3 miliarde de euro şi băncile germane cu 6,7 miliarde de euro.'După trei ani în care emiterile de capital au scăzut, strângerile de capital executate în acest an arată în mod clar o accelerare din partea băncilor care vor să-şi îmbunătăţească nivelul de capitalizare pentru a obţine o notă bună din partea BCE' a declarat Edward Chan, partener la Linklaters.

Cu toate acestea, Linklaters estimează că unele bănci nu vor reuşi să treacă testele BCE deoarece doar aproximativ un sfert din cele 66 de bănci considerate cele mai slab capitalizate au avut succes în strângerea noi fonduri în acest an. Avocaţii se aşteaptă însă ca băncilor care nu vor trece testele BCE să il se acorde un răgaz de şase luni pentru a strânge noi fonduri sau a vinde din active.

Începând din data de 4 noiembrie 2014, Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro şi, înainte de asta, vrea să evalueze starea de sănătate a celor mai mari 128 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi, de asemenea, a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului. AGERPRES

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?