Relația ciudată pe care specialiștii au descoperit-o între om și animalul de companie

23 August 2019

În ultima perioadă s-a tot vehiculat ideea potrivit căreia câinii îți iubesc stăpânii mai multe decât pisicile, deoarece acestea din urmă sunt mai distante. Însă, un studiu arată că și pisicile sunt capabile să simtă în aceeași măsură strărea ta de spirit.

Pisicile au reușit să-și obțină această etichită din cauza faptului că sunt mai indiferente față de oameni, decât câinii, dar știința îți arată că și pisicile sunt foarte receptive la gesturile emoţionale ale oamenilor.

În acest sens, cercetătorii Moriah Galvan şi Jennifer Vonk de la Universitatea din Rochester Oakland, Michigan au realizat un studiu în cadrul căruia au analizat comportamentul pe care îl au 12 pisici față de stăpânii lor. Astfel, au descoperit că animalele s-au comportat diferit atunci când proprietarul lor zâmbea faţă de atunci când acestea era încruntat.

„Atunci când proprietarul zâmbea, pisica a fost mult mai predispusă la avea şi ea un comportament pozitiv: începe să toarcă, se freacă sau se aşează pe genunchii proprietarului lor. De asemenea, pisica părea să vrea să petreacă mai mult timp aproape de stăpân atunci când acesta a fost zâmbitor decât atunci când proprietarul se încrunta", spune Moriah Galvan, unul dintre cercetători.

De asemenea, studiul a mai confirmat și ideea că pisicile se comportă diferit atunci când se află în prezența străinilor. Din acest motiv o pisică pe care o vezi pe stradă și vrei să o mângâi se va teme de tine și va fugi. Mai mult, nu contează dacă le zâmbești sau dacă ești încruntat, acestea tot nu vor veni la tine, deoarece ești un străin pentru ele.„Este foarte probabil ca pisicile să fi învăţat să asocieze zâmbetele proprietarilor cu anumite recompense. Oamenii sunt mult mai predispuşi să răsfeţe o pisica atunci când aceştia sunt într-o stare de spirit bună. Indiferent de motiv, concluziile studiului sunt destul de relevante: pisicile pot învăţa de-a lungul timpului să citească expresiile faciale umane. Și, poate, în sinea lor sunt la fel de iubitoare precum câinii, doar că se manifestă ceva mai reținut", a mai declarat Moriah Galvan.

SursaSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?