PSD vrea să scrie șapte aspecte vitale din pactul pe Justiție propus de Iohannis

5 Iunie 2019
PSD - pact justitie
PSD - pact justitie

PSD a anunțat că va analiza în cadrul Comitetului Executiv (CEx) al partidului propunerea președintelui Klaus Iohannis cu privire la acordul politic și va formula un răspuns oficial, dar susține ca documentul să conțină șapte "aspecte vitale", printre care condamnarea protocoalelor secrete.

"PSD a luat la cunoștință, în urma conferinței de presă a Președintelui Klaus Iohannis de astăzi (miercuri, 5 iunie, n.r.), și nu în timpul consultărilor, de intenția acestuia de a propune partidelor politice din România un acord politic național pentru consolidarea parcursului european al României. PSD va analiza în cadrul Comitetului Executiv Național propunerea președintelui Iohannis și va formula un răspuns oficial. PSD susține consensul politic pe temele majore de interes național, mai ales atunci când un astfel de demers este unul real și nu un joc electoral. PSD a susținut și va susține întotdeauna orice înțelegere politică benefică interesului României", se arată într-un comunicat de presă al PSD, citat Realitatea TV.

”Șapte aspecte vitale”

PSD propune ca acordul politic inițiat de președintele Klaus Iohannis să mai conțină șapte "aspecte vitale".

"Considerăm însă că în acest moment în care se discută despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact încheiat între toate partidele politice să mai conțină câteva aspecte vitale pentru interesul României:

1. Susținerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleași drepturi și beneficii.2. Acțiunea tuturor forțelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat și în România.

3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituțiile din sistemul judiciar și alte instituții. Justiția trebuie să fie independentă și transparentă.

4. Asigurarea și garantarea independenței judecătorilor față de influențele politice, cât și față de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora.

5. Garantarea și respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și condamnarea publică a oricărei forme de abuz.

6. Armonizarea legislației românești la valorile și principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească.

7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privința salarizării pe teritoriul Uniunii”, precizează PSD.

Propunerea lui Iohannis după consultări: un acord național pentru justiție semnat de toate partidele


Klaus Iohannis a cerut, după consultările cu partidele, implementarea rezultatului votului la referendumul pentru Justiție. Șeful statului propune ca acest lucru, dar și altele, să fie garantate prin semnarea, de către toate partidele, a unui ”acord național pentru consolidarea parcursului european al României”.

Președintele Klaus Iohannis cere o legislație care transpună rezultatul votului la referendumul pentru Justiție din 26 mai.

”Aceste răspunsuri ferme trebuie transformate în legislație. Românii au votat, politicienii trebuie să implementeze rezultatul votului”, a spus Klaus Iohannis după consultările cu partidele care au avut loc marți și miercuri.

”Trebuie creată legislație care interzice amnistia și grațierea pentru corupți. Trebuie creată legislația care interzice OUG în justiție. De asemenea, extinderea dreptului de a contesta constituționalitatea referendumului”, a adăugat președintele.

”În realitate, acesta este rezultatul de bază, însă trebuie să mergem mai departe și să înțelegem bine importanța politică a acestui vot. Românii au votat clar și ferm împotriva abordării antieuropene promovate în campanie de PSD și ALDE, două partide sancționate drastic de electorat”, a observat Iohannis.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Moromete
05 Jun 19:55
1. Susținerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză ?
Să analizăm puțin ”viteza” în viziunea PSD : UE nu poate ține pasul cu România care ”devastează” Franța, Germania, etc având o creștere economică ..mult ..mult superioară.
Numai că această creștere economică ..procentuală calculată în valută înseamnă că ne trebuie mai mult de 10 ani ca această ”devastare” să facă cât realizează Germania într-un trimestru.
La șomaj stăm ceva mai bine ..au plecat la muncă în Vest, au rămas doar asistații sociali.
Concluzia în viziunea PSD e că la capitolul viteză UE este mult în urmă și poate ar fi bine să le acordăm o excepție ca fiecare țară să-și aleagă o singură viteză.
2. Permisivitate in UE permisivitate in RO, acceptat in UE obligatoriu acceptat si in RO ! O la laaaa....
Cât de dragă este acum celor care diminuează democrația în România , democrația din UE ..Măi să fie ! Spre exemplu in UE este permis un sistem de sănătate performant și fără MITĂ .
E permis și în RO? Altele sunt fără comentarii ...;
3 Condamnarea protocoalelor .... Serios ?
Păi ..cum să scriu ? Fostul, actualul, Rahoveanul presedinte PSD a semnat si el in calitate de ministru un ...protocol de colaborare și nu a fost deloc condamnat respectivul protocol.
4. Jenant ..
5. Jenant..
6. Alții cu siguranță o vor face, psd mai are puțin si vom fi al nspelea stat din Comunitatea Bolsevică.
7. Treaba cu banii a fost lăsată, suspect, la urmă . Trebuia completată cu : tichetele de vacanță pentru bugetari să fie valabile și în UE.
8. Rușine !!!! Ați uitat de pensionari. Propunerea trebuia să fie: Pensie minimă garantată la nivel european ..minim 1000 euro.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?