Reacția procurorului general Lazăr, după anunțul lui Toader privind revocarea: Demers strict politic

27 Decembrie 2018
Procurorul general: Solicitarea de revocare iniţiată de Toader este un demers strict politic
Procurorul general: Solicitarea de revocare iniţiată de Toader este un demers strict politic

Procurorul general Augustin Lazăr transmite, joi, că solicitarea de revocare anunţată de Tudorel Toader ignoră legea, recomandările instituţiilor europene şi are un conţinut strict politic. Ministrul a anunţat că va trimite joi documentele pentru finalizarea revocării lui Lazăr.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, consideră că anunțul public al ministrului Justiției referitor la continuarea procedurii de revocare ignoră cadrul legal și recomandările instituțiilor europene referitoare la acest subiect. Astfel, exprimarea nejuridică privind pretinsa “tragere de timp” are ca scop dezinformarea opiniei publice în legătură cu procedura legală de verificare de către instanța de contencios a “evaluării” procurorului general, efectuată cu depășirea atribuțiilor legale ale ministrului justiției, precum și a legalității documentului intitulat “Raport de evaluare”. În acest sens, art. 39 alin. (1) și alin. (3) teza a IV-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor stabilește că „evaluarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (...)se face de o comisie compusă din procurori, membri aleși ai Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel puțin de tribunal, desemnați de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii", se arată în comunicat.

Totodată, procurorul general al PÎCCJ atrage atenția că demersul ministrului justiției ignoră recomandarile GRECO, ale Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), precum si ale Raportului MCV, care cer stoparea acțiunilor care afecteaza statul de drept și implementarea recomandărilor indicate.

"De asemenea, procurorul general al PÎCCJ, domnul Augustin Lazăr, subliniază că solicitarea de revocare din funcție a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenței justiției, care a arătat că raportul de evaluare al ministrului justiției ”nu respectă dispozițiile legale în vigoare, standardele internaționale și naționale în materia activității Ministerului Public și contravine direcției jurisprudențiale conturate atât de organismele internaționale, cât și de Curtea Constituțională a României”.

Având în vedere cele expuse, domnul Augustin Lazăr consideră că demersul ministrului justiției, cu conținut strict politic, este de natură să afecteze încrederea publică în capacitatea instituției de a-și îndeplini rolul constituțional.În acest context, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție dorește să asigure opinia publică despre faptul că Ministerul Public își va îndeplini în continuare cu fermitate atribuțiile prevăzute de articolul 131 din Constituția României, respectiv de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor", se mai arată în comunicat.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Bratesi manipula cu teroristii si Iliescu impusca revolutionarii autentici,de au scăpat doar puțini !
28 Dec 07:35
Vai dle V,dar daca se deschide proces penal pentru crimă împotriva umanități, imputând dli Caramitru.Bratesi si dl Dinescu ca au manipulat la TV cu teroriștii ,ei au omărât o generatie ?Asta ce este,nu e politic?.Nu trebuia salvata natiunea de impostori ?
Răspunde
0 0
V.ali
27 Dec 15:24
Gargamel a fost numit polic iar politicul actual are reprezentare din numarul de cetateni ce iau ales cît sa lucrari la spatii verzi.Ciuma rosie se afla pe topogan si nimeni nui mai poate opri în căderea libera la care au ajuns in doi ani,datorita luptei cu justitia in apararea infractorilor si a celor care au adus românia in rîndul ţărilor din lumea a 3-da.Deşi sîntem ţara europeana,cîndva GRÎNARUL EUROPEI sau Bucurestiul micul Paris.Acesti infractori se ştiu între ei iar multi sînt liniştiţi cu N.U.P.-uri deşi au furat mai mult decît cei ce ne conduc azi.Si-au dat mîna cei de ieri cu cei de azi pentru liniştea lor personala prin contolarea justitiei .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?