Criză fără precedent. Primarii nemulţumiţi de buget au intrat peste Viorica Dăncilă în Guvern

30 Ianuarie 2019
Primarii au dat buzna la Guvern
Primarii au dat buzna la Guvern
Primarii au dat buzna la Guvern

Situație fără precedent în România. Primarii de municipii au venit neanunțați la ușa Guvernului României înainte de ședința de miercuri pentru a sta de vorbă cu premierul Viorica Dăncilă. Mai mulți primari din Asociația Municipiilor din România, printre care Gabriela Firea, Emil Boc, Robert Negoiță și Gheorghe Falcă, s-au prezentat la Palatul Victoria în jurul orei 13.00, încercând să fie primiți de Dăncilă. Ședința de Guvern programată să înceapă la ora 14.00 a fost întârziată de vizita intempestivă a primarilor.

Primarii de municipii așteptau să primească până la ora 12.00 un răspuns oficial din partea Guvernului, însă acesta nu a venit.

Primarii care reclamă o lipsă de transparență din partea Executivului au intrat în Palatul Victoria și spun că vor să vorbească cu Viorica Dăncilă. La ora 14.00 este programată ședința de Guvern, care ar putea fi întârziată de negocierile cu primarii.

Primarii au anunțat. miercuri dimineaţa, într-un comunicat de presă, că nu s-a ajuns la un acord privind cotele ce urmează să revină autorităţilor locale în bugetul de stat pe 2019.

AMR solicită în continuare o întâlnire cu prim-ministrul Viorica Dancila şi alocarea unei treimi din bugetul naţional către autorităţile locale.Din delegaţia prezentă la Palatul Victoriei fac parte preşedintele AMR, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

"Cred că cea mai importantă este o rezolvare a problemei indiferent care este reprezentantul guvernamental ce doreşte să dialogheze cu delegaţia Asociaţiei Municipiilor din România. Ceea ce s-a solicitat în întâlnirea de aseară cu domnul ministru de Finanţe şi cu domnul consilier de stat Darius Vâlcov considerăm că sunt sume rezonabile, acceptabile, care sunt necesare autorităţilor locale şi sub nicio formă nu cred că trebuie să închidem ochii şi să fim indiferenţi la faptul că vor pierde toate comunităţile bugete şi în acest an aşa cum şi anul trecut s-a procedat la tăieri şi ni s-a promis că vom recupera anul acesta. Din nou, din păcate, vom avea nevoie să suportăm austeritate în condiţiile în care în toate declaraţiile publice ni se prezintă o situaţie roz a finanţelor ţării", a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Primarii somează Ministerul de Finanțe și Guvernul să-şi respecte angajamentele din programul de guvernare.

"O astfel de măsură este în acord cu realităţile europene, unde alocările către autorităţile locale ajung - şi în unele state chiar depăşesc - 60% din bugetele naţionale, în deplină concordanţă cu prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale, ratificată de România încă din 1997", se mai spune în comunicatul AMR.

Guvernul, încolţit de primari și amenințat cu proteste. Teodorovici n-are răspunsuri clare

Asociația edililor face apel la rațiune și cere Executivului să înțeleagă nevoile reale ale comunităților locale, altfel, miercuri, vor protesta în stradă. La finalul întâlnirii, ministrul Finanţelor n-a reuşit să ofere prea multe detalii, rezumându-se să afirme că autorităţile locale vor primi mai mulţi bani şi că a făcut două propuneri, pe care miercuri le va finaliza.

Teodorovici a afirmat că a înaintat două propuneri la întâlnirea cu primarii, iar miercuri va veni cu oferta finală a Guvernului pentru a se vedea exact ce procent din impozitul pe venit rămâne la nivelul administrației locale.

"Au fost făcute 2 propuneri, pe care le vom analiza la Ministerul de Finanțe și mâine vom veni cu un răspuns, mâine în jurul prânzului vom veni cu varianta finală. Nu vreau să intru în detalii, dar sper ca propunerea acceptată de noi să fie acceptată de cât mai mulți. Nu plecăm neapărat de la impactul bugetar, dar căutăm cea mai bună soluție, în așa fel încât să avem cea mai bună variantă. Sigur, și impactul contează, dar trebuie să avem o formulă care să fie cât mai corectă pentru cei mai mulți, sumele alocale au crescut semnificativ, autorităţile vor avea 5 miliarde în plus faţă de anul trecut", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul n-a putut explica însă care este creşterea dacă Guvernul acordă în plus 5 miliarde de lei, în condiţiile în care primăriile au pierdut anul trecut 6 miliarde.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
mircea
30 Jan 11:13
doua maimute care sunt deja inscrise la pinochio in partid nu stiu cum sa prezinte motivul dezertarii de la ciuma rosie catre alta formatiune similara comunista si securista.vai de ei imbecilii.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?