Premieră pentru România: astronomii din Galaţi au făcut o descoperire incredibilă

30 Septembrie 2015

Specialiştii de la Observatorul Astronomic din Galaţi au descoperit, în premieră pentru România, trei stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris).

Cele trei stele variabile au primit denumirea de Galați V3, Galați V4 și Galați V5, acestea fiind descoperite de echipa formată din Ovidiu Tercu — coordonatorul Observatorului Astronomic Galați, Vlad Tudor — doctorant în astrofizică la Curtin University din Australia și membru al Astroclubului 'Călin Popovici' din Galați și Alex Dumitriu — membru în consiliul de administrație la The Astronomical Society of Glasgow și membru al Astroclubului 'Călin Popovici'.

În perioada octombrie 2014 — iulie 2015, la Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii din Galaţi s-au realizat o serie de observații astronomice-survey fotometric—având ca scop descoperirea de noi stele variabile.

În urma analizei datelor obținute, s-a constatat faptul că trei stele din constelațiile Cassiopeia și Cefeu sunt, de fapt stele, variabile, relatează Agerpres.

Descoperirea unor stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris) reprezintă o premieră în astronomia din România.
Galați V3 este o stea variabilă de tip Delta Scuti, variația strălucirii acesteia fiind de ordinul orelor. Variația luminozității este rezultatul unor procese interne care se desfășoară în interiorul stelei. Galați V4 și Galați V5 sunt stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris) numite și binare în contact."Toate aceste date au fost raportate către Asociația Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO — American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internațională a stelelor variabile, confirmându-se astfel descoperirea acestor stele variabile", a precizat purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal de Științele Naturii, Florin Matei.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?