Noi imagini cu nebuloasa Vulturului, o minune a Universului

18 Iulie 2009
FOTO: eso.org
FOTO: eso.org
Situată la o distanţă de 7000 de ani lumină, spre constelaţia Serpens, nebuloasa Vulturului este un fenomen extraordinar, o regiune plină de gaze şi praf care dă naştere constant la noi stele. Lumina puternică şi vânturile solare puternice formează o serie de "piloni", alcătuind o siluetă, uşor vizibilă pe fundalul întunecat.

Forma nebuloasei aduce aminte de un vultur, zona centrală reprezentând ghearele. Gruparea de stele a fost descoperită de un astronom elveţian, Jean Philippe Loys de Cheseaux, în 1745, doar pentru a fi redescoperită, independent, de către vânătorul francez de comete, Charles Messier.

Nebuloasa Vulturului a fost remarcată apoi în 1995, când pilonii centrali au fost surprişi într-o imagine obţinută de către NASA cu ajutorul lui Hubble. În 2001, Very Large Telescope (VLT) a surprins o a doua imagine, de această dată în infraroşu, dezvăluind procesul de formare a stelelor din interior.

Ultima imagine a fost realizată recent de camera Wide-Field Imager de la telescopul MPG/ESO 2.2m din La Silla, Chile, şi acoperă o suprafaţă de cer de mărimea Lunii, fiind de 15 ori mai clară decât imaginea realizată cu VLT şi de 200 de ori decât cea realizată cu Hubble. Întreaga regiune a nebuloasei poate fi acum admirată în detaliu.Subiecte pe aceeași temăSursă: eso.org

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?