Mugur Isărescu: ROBOR nu este manipulat

12 Februarie 2019

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, susține că există o înțelegere între bănci, dar nu de tip cartelar, iar ROBORUL nu poate fi manipulat.

„Nu se poate să se stabilească o dobândă pe piața interbancară decât între bănci, pentru că ele participă la această finanțare. Deci ROBOR este o dobândă stabilită între bănci. Singura întrebare este următoarea: există riscul ca ROBOR, ca dobândă, să fie de tip cartelar? Și vă spunem - Nu! Acesta este răspunsul. Cu alte cuvinte, la întrebarea - a fost manipulat ROBOR? Categoric nu! În Europa am constatat că este”, a mai spus Isărescu.

ROBOR-ul se plimbă doar între 1,5% și 3,5%, deoarece rata de politică monetară este de 2,5%, iar coridorul simetric este de plus/minus 1% față de aceasta, a subliniat Guvernatorul BNR.

„Dacă se plimbă mai sus sau mai jos, (...) se oprește orice tendință de cartelizare și se absoarbe tendința de lichiditate în exces”, a adăugat Isărescu.Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
E numai cartelat,dar statul nu-l poate impozita ,dle guvernator ?
12 Feb 13:41
Atâtea vorbe,vorbe ,ca să nu spună nimic.Doua probleme sunt ,poate cineva să mă lămureasă ?E în cadrul economiei de piata faptul ca ROBORUL se stabileste prin acord cartelat al bâncilor ?De ce nu fiecare banca iși stabileste dobanda ei,mare ,mică,cât vrea?Daca treaba asta e legală ,atunci cine impiedică guvernul sa impozite venituri după sursă ,adica ai castiguri mari din dobânzi mari,platesti impozit mai mare.Deci nu vii cu bani de acasa ,ci din castigul nemeritat,pătesti impozit,de fapt tot omul il plateste.De ce il doare măseaua pe dl Guvernator ca bancile sa plătească impozit mai mare pe un venit mai mare ?Sa nu saraceascafinatatorii patriei .sau are ceva cu noi,românii !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?