Ministerul Sănătății, anunț despre virusul West Nile: "Nu există riscul unei epidemii"

9 August 2018
West Nile
West Nile

Un bărbat a murit din cauza infectării cu virusul West Nile, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Ministerul Sănătății transmite că nu există în prezent riscul unei epidemii, dar și că nu există un vaccin sau tratament antiviral specific.

În perioada 2 mai - 8 august s-au înregistrat 23 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Din cele 23 de cazuri, 11 s-au înregistrat în săptămâna 1 - 8 august. Tot în această săptămână s-a produs şi primul deces.

Informare referitoare la infecţia cu virus West Nile

Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

Cazurile de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate şi înregistrate în România sunt sporadice şi în momentul de faţă nu există riscul unei epidemii.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 şi până în prezent au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecţiei cu virus West Nile şi un deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care avea comorbidităţi.

Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical:

- febră
- durere de cap intensă
- dureri musculare
- vărsături
- erupţii cutanate

În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome:
- rigiditate a gâtului
- sensibilitate crescută la lumină
- convulsii
- frisoane
- oboseală cronică
- slăbiciune musculară

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie:
- evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
- utilizarea substanţelor repelente de ţânţari;
- montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţânţarilor;
- limitarea deplasărilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)
- asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;
- îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific, precizează Ministerul Sănătății.

Un gălăţean în vârstă de 79 de ani a murit din cauza virusului West Nile, a confirmat, joi, directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi, Mihaela Debita. Potrivit acesteia, este vorba despre un pensionar, care suferea şi de alte maladii cronice, scrie Realitateadegalati.net.

Cazurile au fost înregistrate în judeţele Dolj (5), Olt (4), Iaşi (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galaţi (1), Vrancea (1), Teleorman (1) şi în Bucureşti (1).


Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?