Metodele "dâmbovițene" de cheltuire a banilor UE, întâlnite și la nemți

4 Octombrie 2018

Nu doar românii se pricep să "arunce pe fereastră" banii UE, ci și germanii au astfel de practici. Mai precis, un institut german de cercetare a primit fonduri UE pentru un mare proiect de cercetare, dar de fapt a cheltuit parţial fondurile pentru acoperirea unor costuri care nu aveau legătură cu acesta.

Uniunea Europeană a cheltuit în mod inadecvat circa 3,3 miliarde de euro din bugetul său pe 2017, o pierdere de 2,4%, a anunţat joi Curtea Europeană de Conturi (ECA), relatează dpa.

Practic, banii europeni nu au fost cheltuiţi în conformitate cu reglementările UE, fie în urma unei erori de contabilitate, fie într-o situaţie în care banii s-au îndreptat către altceva decât scopul pentru care au fost prevăzuţi.

Proporţia fondurilor cheltuite în mod inadecvat este însă în scădere, notează ECA. Nivelul de eroare în cheltuirea banilor europeni era de 3,1% în 2016 şi de 3,8% în 2015. Scăderea a fost pusă pe seama sistemelor mai bune de auditare.

Raportul anual al ECA vine într-un moment critic pentru UE, în contextul preocupărilor de la Bruxelles că euroscepticismul în creştere ar putea consolida partidele populiste la alegerile europene europene de anul viitor.

Blocul comunitar se pregăteşte, de asemenea, pentru negocierile de obicei tensionate pentru viitorul cadru financiar multianual, iar statele membre UE trebuie să ajungă la un acord cu Parlamentul European asupra bugetului pe 2019.

Cheltuielile totale ale UE din 2017 au fost de 137,4 miliarde de euro.

Ca exemplu de cheltuire inadecvată a fondurilor UE, auditorii au menţionat "un mare institut de cercetare din Germania" care a primit bani europeni pentru un proiect de cercetare, dar de fapt a cheltuit parţial fondurile pentru acoperirea unor costuri care nu aveau legătură cu acesta.

Între timp, şeful ECA, Klaus-Heiner Lehne, a avertizat UE să nu facă promisiuni pe care nu le poate respecta, având în vedere faptul că bugetul blocului comunitar este de 50 de ori mai mic decât ceea ce statele membre cheltuiesc anual.

"Dacă generăm aşteptări care nu pot fi îndeplinite, ne pierdem credibilitatea în ochii cetăţenilor noştri. Şi mai important, le pierdem încrederea", a spus el.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?