Marile legende ale sportului românesc, prezente la România 2019

25 Mai 2019

Ivan Patzaichin, Alexandru Dedu, Leonard Doroftei... Sportivi de legendă ai României au fost invitații lui Cozmin Gușă, aseară, la România 2019. Alături de alte nume mari precum Mihai Covaliu, George Boroi, Georgeta Andrunache şi Constantina Diță Tomescu, au vorbit despre şansele sportului românesc la medalii la Olimpiada de la Tokyo. 

Mai este un an până la Olimpiada de la Tokyo, însă COSR a luat deja pulsul sportivilor din loturile naţionale. Până acum, obiectivele sunt clare: formarea unei echipe olimpice performante care să obţină cât mai multe medalii.

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român se arată optimis în ceea ce privește participarea României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

"Din estimarile, haideți să le spunem optimiste, a reieșit un număr de 10, 12 medalii, din analiza comisiei tehnice olimpice, a reieșit un număr de 4-6 medalii. Anul acesta ne va spune exact unde stăm și la ce trebuie să ne așteptăm de la Tokyo 2020. Va fi cel mai bun an din cei patru de până acum", a spus Covaliu.


Când privește situaţia sportului românesc, în general, veştile nu sunt îmbucurătoare. Constantina Diță Tomescu, fostă mare atletă, se arată destul de pesimistă, cel puțin în ceea ce privește Fedrația Română de Atletism.
"Ce văd în România la ora actuală la atletism, nu se vrea performanță sportivii noștri se mulțumesc cu medalii naționale, iar antrenorii forțeaza copiii", a spus Constantina.

Fostul mare canotor, multilplu campion mondial, european și participant la șase olimpiade, se arată și el foarte pesimist și spune că, cel puțin în ultimii 10 ani, localitățile din zona Deltei Dunării u au mai dat niciun campion de peste 10 ani. Asta și din cauza faptului că, tot mai mulți copii din aceste zone nu mai ies cu barca să vâslească, ci aleg bărci moderne, cu motor.

Fosta glorie a boxului românescu, Leonard Doroftei, consideră că s-a greșit foarte mult pentru că România a avut mulți cadeți campioni maondiali, pe care, ulterior, i-am pierdut pe drum. S-a greșit foarte mult că s-a pus acent pe cadeți. Am scos campioni mondiali, campioni europeni și i-am pierdut pe drum. I-am pierdut pentru că s-a pus accent pe ei între 13 și 16 ani, la 17 ani au luat pumni și la 18 ani au renunțat la box.

Soluţiile pentru reconstrucţia sportului au oferit tot foştii campioni ai României.

Mihai Covaliu este convins că sportul românesc se va ridica în momentul în care vom alege unul dintre cele două modele foarte clare. Cel din Statele Unite ale Americii, unde statul se implică foarte puțin, însă există foarte multe finanțări din partea investitorilor privați. Al doilea model este cel est-euro asiatic, unde statul se implică aproape total, fiind principalul susținător al activităților sportive.

Secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, George Boroi, a declarat, că au fost propuse modificări legislative prin care s-a reușit crearea unui cadru concurențial.

"Am reușit printre propuneri de modificări legislative, cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului, să ajungem să creem un cadru concurențial. Programul Samurai este funcțional înepând din acest an și sperăm că vom merge și pentru mușchtari", a spus Boroi.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?