Marea gaură de la companiile de stat

17 Februarie 2015
Datorii imense la companiile de stat
Datorii imense la companiile de stat

Datoriile companiilor de stat reprezintă aproape jumătate din cifra de afaceri generată de acestea, iar cele mai mari plăţi restante sunt către buget, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.

Plăţile restante totale ale companiilor de stat au ajuns anul trecut la aproximativ 25 mld. lei, depăşind 40% din cifra de afaceri generată de acestea, de 62 mld. lei în 2014, în timp ce la firmele private ariera­tele au fost în ultimii ani sub 10% din cifra de afa­ceri.

Totodată, cele mai mari datorii ale com­paniilor de stat sunt la bugetul general consolidat, plăţile restante ajungând la sfârşitul anului trecut la un nivel estimat de aproape 11 mld. lei, repre­zentând aproximativ jumătate din totalul datoriilor, potrivit datelor preliminate publicate de Ministerul Finanţelor.

Dacă la companiile de stat arieratele cele mai mari sunt chiar la buget, în cazul companiilor private datoriile cele mai mari au fost în ultimii ani la furnizori, comportamentul de plată fiind total diferit în sectorul privat şi în sectorul public, susţine Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

„Nu este deloc normal să existe o pondere atât de mare a arieratelor companiilor de stat în cifra de afaceri. Statul încurajează comportamentul de neplată în cazul propriilor companii, ceea ce creează hazard moral. Nu poţi să pretinzi plata taxelor şi impozitelor cât timp companiile din jurisdicţia statului nu-şi plătesc datoriile la buget", a explicat şeful Consiliului Fiscal. Mai multe...Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 -1
Mircea
17 Feb 12:43
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de investitie sau experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: mirung59@yahoo.com
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?