Locul surprinzător unde cercetătorii au descoperit viață

20 Iunie 2019

Oamenii de știință au descoperit forme de viață într-un loc în care nu s-ar fi așteptat să existe niciun organism, deoarece este vorba despre un mediu steril. Cum explică cercetătorii existența acestora?

O echipă de cercetători de la Universitatea din York au făcut o expediție în regiunele arctice pentru a vedea dacă există viață microbiană. Ei bine, spre surprinderea lor, au detectat prezența unor mici creaturi după urmele lăsate de acestea pe zăpadă.

Pentru a studia mai bine microorganismele, echipa a recoltat câteva probe mici de gaze prinse în zăpădă pentru a le compora ulterior, în laborator, cu probe similare de zăpadă sterilizată artificial cu lămpi UV.

Rezultatele au arătat că zăpada neatinsă prezenta nivele ridicate de iodură de metil - un gaz produs de bacteriile marine.

Cercetătorii au găsit forme de viață în regiunile arctice

„În mod obișnuit, sterilitatea godeurilor polarizate le face fiabile în momentele climatice antice: absența microorganismelor înseamnă că amprenta de gaze prinsă în gheață nu a fost modificată de niciun proces de digestie de-a lungul mileniilor”, susțin cercetătorii.Însă, studiul cercetătorilor de la Universitatea York arată că, de fapt, zăpada polară nu este sterilă. Gazele eșantionate au fost formate de bacteriile care au rămas în viață, în timp ce zăpada moale s-a transformat încet în gheață. Studiul a fost publicat în Jurnalul Interfeței Societății Regale.

Se pare că Antarctica este o regiune plină de mistere. De exemplu, cercetătorii au mai găsit și cristale subterane uriașe sau lacuri adânci îngropate sub gheața Antarcticii. Însă, această descoperire este deosebit de importantă, deoarece pungile de zăpadă polare erau considerate sterile până acum.

„Faptul că am observat bacterii active metabolic în gheața și zăpada cea mai curată este un semn al proliferării vieții în medii în care nu ne așteptam să existe”, a spus autorul principal Kelly Redeker de la departamentul de biologie al Universității de York într-o declarație.

SursăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?