Haos la creditele ipotecare. Unele bănci au redus avansul, altele au renunţat la "Prima Casă"

16 Septembrie 2016
Credite mai scumpe
Credite mai scumpe

Revolta băncilor faţă de legea dării în plată prin impunerea unor mega-avansuri de până la 40% a durat doar două luni. Asta pentru că vânzările sunt în cădere liberă. Prin urmare, pentru a revigora piaţa creditelor ipotecare, unii bancheri au găsit oportun să renunţe atât la Prima Casă, cât şi la avansurile mari. 

Programul guvernamental prin care românii puteau să îşi cumpere o locuinţă cu un avans de doar 5%, este pe cale de dispariţie. Piraeus Bank și Intesa Sanpaolo au anunțat deja că nu mai dau credite Prima Casă. De asemenea, există zvonuri că şi Alpha Bank vrea să renunţe la acest program.

Cauza principală este profitul prea mic al bancherilor. Marja creditorilor în cazul programului ,, Prima Casă" se situează în jurul unui procent de 2%, în condițiile în care la celelalte credite imobiliare în lei este de 4%.Totodată, pentru a resuscita vânzarea creditelor ipotecare în lei, băncile au ales să reducă avansul.

Oferta Bancpost a ajuns de la 33% la 25%, pentru clientii care contractează un credit mai mic de 150.000 de euro pentru a-şi cumpăra o locuinţă într-un oraş cu peste 15.000 de locuitori.

De asemenea, BCR, cea mai mare bancă locală, a redus avansul minim de la 35% la 25% doar pentru imobilele ipotecate din 20 de oraşe mari ale României, precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Constanţa. Şi BRD a mişcorat plata în avans de la 35% la 15% la creditele ipotecare în lei de sub 250.000 euro, cu condiţia ca persoanele interesate să aducă o garanţie suplimentară. Totodată, Piraeus Bank a renunţat să mai ceară 40% din costul imobilului în avans. Acum acordă credite ipotecare cu 20% avans.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?