Cum s-a opus Guvernul PSD eliminării "dublului standard" alimentar în UE + reacţie Niculae Bădălău

19 Aprilie 2019

Guvernul Dăncilă este acuzat că a contribuit, prin nepricepere și amatorism, la păstrarea "dublului standard" alimentar în cadrul UE.

PSD se laudă în afișele electorale că se va lupta împotriva standardelor duble ale produselor în UE. Dar Guvernul alianței PSD-ALDE a făcut exact contrariul la Bruxelles.

"Guvernul PSD– ALDE a avut șansa să lupte cu adevărat pentru drepturile consumatorilor și împotriva dublului standard, dar s-au făcut de râs. Din nepricepere au negociat o directivă care schimbă prea puțin lucrurile", spune europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

Mai multe anchete derulate la nivel european, inclusiv în România, au demonstrat că unii producători europeni practică standarde duble și vând, sub aceeași marcă și sub același ambalaj, produse de calitate diferită în funcție de țara de comercializare. De aceea, Comisia Europeană a propus adoptarea unei directive privind combaterea acestor standarde duble.

"Doar că responsabilitatea de a conduce negocierile privind această directivă i-a revenit Președinției române a Uniunii Europene, adică Guvernului Dăncilă. Guvernul Dăncilă a negociat această directivă foarte prost cu celelalte state membre și nu a știut ce să susțină ca puncte importante privind această directivă", acuză Siegfried Mureșan pe Facebook.Rezultatul este că Directiva negociată la nivel european, adoptată formal de Parlamentul European miercuri, cuprinde mai multe excepții care permit mai departe producătorilor să practice dublul standard în anumite situații.

Directiva a fost votată în bloc de toți europarlamentarii PSD chiar dacă e o directivă slabă. Singura șansă ca această directivă să aibă anumite rezultate este ca Guvernul României să transpună cu maximă strictețe prevederile directivei în legislația națională, mai spune purtătorul de cuvânt al PE.

-----------------------------------------------------

UPDATE | Reacţia ministrului Economiei, Niculae Bădălău: "Directiva privind modernizarea legislației pentru protecția consumatorilor este un succes incontestabil"

Redăm mai jos comunicatul integral:

"Directiva privind modernizarea legislației pentru  protecția consumatorilor este un succes incontestabil al Președinției României, aducând beneficii nete pentru cetățenii Uniunii Europene, inclusiv pentru cetățenii romani. Directiva oferă mecanisme întărite de supraveghere a pieței si protejare a consumatorilor, inclusiv în cazul cumpărăturilor online.

“Este pentru prima oară în istorie când, la nivel european, sunt prevăzute reglementări exprese referitoare la dublul standard, ceea ce reprezintă recunoașterea existentei acestei probleme și asigurarea mijloacelor pentru a o combate. Statele membre - prin autoritățile de control/protecție a consumatorilor - vor putea lua măsuri coercitive, inclusiv prin aplicarea de sancțiuni foarte drastice. Se vor putea aplica sancțiuni ce ajung și la 4% din cifra de afaceri”, declară Ministrul Economiei Niculae Bădălău.

Totodată, Ministrul Economiei a mai afirmat că recentele declarații contondente ale unui politician român referitoare la exercitarea Președinției României a Consiliului UE reprezintă o premieră nefericită: “Vreau să subliniez faptul că, până astăzi, niciun politician, inclusiv din Opoziție, nu a avut îndrăzneala să submineze Președinția română a Consiliului Uniunii Europene. Situația de astăzi este o premieră nefericită. Îmi exprim convingerea că actorii politici se vor abține de la bruierea Președinției române pentru intervalul de timp rămas”.

În urma obținerii acordului asupra Directivei Omnibus, statele membre vor putea organiza acțiuni comune la nivel transfrontalier, ceea ce până în prezent nu era posibil, din cauza lipsei legislației necesare.

În plus, aspectele referitoare la dublul standard reprezintă doar o mică parte dintre beneficiile pe care le aduce această directivă pentru protecția consumatorilor: aplicarea corectă a reducerilor de preț, drepturi întărite în ceea ce privește vânzările în afara spațiilor comerciale și la domiciliul consumatorilor, corecta informare a consumatorilor inclusiv cu privire la ierarhizarea ofertelor online și combaterea recenziilor false, precum și numeroase alte aspecte.

Pentru buna și corecta informare a opiniei publice, precum și a tuturor celor care adoptă poziții publice referitoare la procedurile de negociere, Ministerul Economiei aduce anumite clarificări:

- Negocierile interinstituționale nu sunt purtate la nivel de ministru, ci la nivel diplomatic, conform ghidului de procedură al Parlamentului European, referitor la activitatea de colegiferare. La negocierile de trialog reprezentantul permanent adjunct sau reprezentantul permanent (preşedintele COREPER I sau, respectiv, COREPER II) al statului membru care exercită preşedinţia reprezintă Consiliul, iar Comisia Europeană este reprezentată de înalți funcționari. Foarte rar, în funcție de circumstanțe, participă si miniștri/secretari de stat, însă practica tuturor președințiilor arată o incidență extrem de scăzută a acestei situații.

- Rolul Președinției rotative este găsirea unui numitor comun între statele membre și între co-legislatori la nivelul Uniunii Europene.

- Pentru a fi aprobată, o propunere legislativă trebuie să întrunească acordul majorității calificate a statelor membre (minim 16 state membre, care sa reprezinte cel puțin 65% din populația Uniunii), precum și acordul majorității europarlamentarilor.

- In cazul acestei directive, obținerea acordului politic în Consiliu a reprezentat un veritabil succes diplomatic, în condițiile în care existau serioase dubii cu privire la acceptarea din partea unei majorități a statelor membre a existenței problemei dublului standard.

- Așa cum a rezultat în mod clar și din votul Parlamentului European, majoritatea europarlamentarilor a susținut textul rezultat din negocierile interinstituționale între Consiliu, Parlament și Comisia Europeană, iar propunerile de modificare prezentate cu ocazia votului în plenara din 17 Aprilie a.c. au fost respinse.

- Aceste negocieri de trialog sunt derulate sub autoritatea politică și coordonarea strategică ale Ministrului Economiei, în calitate de Președinte al Consiliului Competitivitate și Creștere (COMPET).

- Ministrul Economiei Niculae Bădălău a fost în contact permanent cu Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană pentru directiva Omnibus, pe toată durata negocierilor, cunoscând în fiecare moment stadiul în care se află negocierea directivei".

 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
johnneil
19 Apr 12:54
Ce pretentii poti avea de la o blonda cu brosa-n piept?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?