Guvernul bate la ușa deficitului bugetar din prima lună a anului

26 Februarie 2019

Execuția bugetară după prima lună din acest an arată situația complicată pe care o are de gestionat Guvernul PSD-ALDE în acest an: o echilibristică imposibilă între cheltuieli și venituri.

Bugetul general consolidat a încheiat prima lună a acestui an cu un excedent de doar 0,07% din Produsul intern brut, în scădere comparativ cu soldul pozitiv consemnat în prima lună a anului trecut, de 0,21% din PIB sau 1,98 miliarde de lei, scrie Realitatea Financiara.

Excedentul este de trei ori mai mic decât cel de anul trecut - balanța bugetară este aproape de echilibrul perfect între cheltuieli și venituri.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 25,8 miliarde lei, reprezentând 2,5% din PIB, comparativ cu 2,4% din PIB în 2018.

Procentual, veniturile au fost cu 15,1% mai mari, în termeni nominali, față de luna ianuarie 2018.Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 25,09 miliarde lei, cu 22,7% mai mari față acceași lună a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 23,5% mai mari față de cele realizate în luna ianuarie a anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 36,1% față de aceeași lună a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?