Guvernul a încurcat socotelile: Efectele reducerii CAS vor fi ÎNGROPATE de o altă decizie

4 Iulie 2014
Executivul dă cu o mână şi ia cu două
Executivul dă cu o mână şi ia cu două

Reducerea CAS din octombrie va ajuta doar unele companii, in timp ce in cazul multor firme beneficiul va fi anulat de majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie, se arată într-o analiză Wall-Street.ro.

 

De fapt, acele firme care au pe statul de plata doar angajati cu salariul minim vor suferi costuri mai mari cu forta de munca, chiar si dupa reducerea CAS. A gresit ceva Guvernul?, se întreaba jurnalistii de la Wall Street.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat a crescut incepand cu 1 iulie, de la 850 la 900 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna. De majorare de 50 de lei vor beneficia 966.405 salariati, dintre care 281.542 bugetari si 684.863 din sectorul concurential.

Potrivit consultantului fiscal Alex Milcev, partener in cadrul EY Romania, "angajatorii care chiar plateau salariul minim salariatilor, fara sa faca vreo schema tipic romaneasca, vor avea cel mai mult de suferit". Mai mult, cresterea salariului minim se va regasi in formula de calcul a contributiei pentru neincadrarea persoanelor cu handicap si a contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Conform managing directorilor TMF Group Romania Camelia Nita si Emine Constantin, incepand cu 1 iulie, firmele care angajeaza doar persoane cu salariul minim pe economie vor inregistra o crestere a costului salarial de 6%. "Pentru ceilalti angajatori, cresterea va fi resimtita in functie de structura salariala a fiecaruia".

Reducerea CAS din octombrie va ajuta doar unele companii

Proiectul de lege privind reducerea CAS, de la 1 octombrie, cu 5 puncte procentuale, a trecut miercuri de Parlament, in Camera Deputatilor fiind adoptat cu unanimitate de voturi. Teoretic, reducerea CAS cu 5% va ajuta companiile in crearea unor noi locuri de munca, prin relaxarea cotelor platite de acestea pentru contributia de asigurari sociale catre bugetul asigurarilor sociale de stat.

Insa, spun oficialii TMF Group Romania, "privind in perspectiva, majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie 2014 va reduce din impactul acestei masuri, iar pentru anumiti angajatori ar putea insemna costuri cu angajatii cu 2% mai mari".

Astfel, potrivit unor calcule realizate de TMF Group Romania, in momentul reducerii CAS-ului, de la 1 octombrie, firmele care au doar personal platit cu salariul minim pe economie vor suporta o crestere de aproximativ 2% a totalului cheltuielilor salariale fata de momentul actual.

In schimb, cheltuielile salariale ale firmelor care angajeaza doar persoane cu salariul mai mare decat salariul minim pe economie vor scadea cu aproximativ 4%, dupa adoptarea celor doua masuri.

 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

4 -1
04 Jul 17:01
de parca dezideratul suprem e sa avem firme care sa supravietuiasca...nu fiinte umane care sa supravietuiasca !!!!

tot acest calabalac de dupa ´89 se datoreaza mizerabilului salariu minim din rromania ...
ridicarea nivelului de trai e direçt legat cu orice aspect legitim al vietii umane demne, civilizate...INLUSIV CU PROSPERAREA EGOISTILOR DE PATRONI.... PENTRU CA ATUNCI CAND SALARIUL MINIM (SALARIUL DAT DE FIECARE PATRON DE FAPT !!!) ESTE SUB POSIBILITATEA DE ATI OFERI UN TRAI DECENT... NU MAI ESTI DELOC DISPUS SA CHELTUI DEÇAT PE BUNURI SI SERVICII DE ÉXTREMA NECESITATE !!!!!!!!!!!!!!!
PE DE ALTA PARTE DACA O FIRMA ARE 10 ANGAJATZI SI ISI DUBLEAZA (PRIN ABSURD) CHELTUIELILE CU SALARIILE...IN CONDITIILE IN CARE TOTI CEILALTI PATRONI DIN RROMANIA AR FI OBLIGATZI SA FACA LA FEL... ACEL PATRON AL FIRMEI FOLOSITE CA REPER TEORETIC...AR CHELTUI MAI MÚLT CU CEI 10 ANGAJATZI...DAR I-AR ÉXPLODA INCASARILE DE LA TOTI POTENTZIALII SAI CLIENTZI AI TARII...CARE SUNT PRINCIPALII SAI CUMPARATORI...PATRONII SE DESFIINTEAZA PE EI INSISI !!!
E NEVOIE DE UN GUVERN SA INTZELEAGA ODATA MECANISMUL SI SA II SALVEZE SI PE TÓTZI OAMENII DE RAND (CA MASURA SOCIALA IMPERIOASA IN TZARA AIA !!!) DAR SI PE AGENTII ECONOMICI !!!!!

NU AI INTRARI FARA IESIRI SI INVERS...CAND DREACU VRETI SA PRICEPETZI REGULA DE BAZA A CREATZIEI ASTEIA ?!
MARSH LA COADA VACII INDIENE SA INVATZATZI LEGEA KARMEI...GIVE AND TAKE SAU PRICIPIILE DE BAZA ALE TERMODINAMICII... ALE LUI NEWTON...ACTIUNE SI REACTIUNE...CAUZA SI EFECT !!!
DE UNDE MAMA DREACULUI VRETI CINETICA FARA ENERGIE, DE UNDE VRETI MISHCARE FARA SANGE ?!?!?!?!
V-A MINTZIT ISARESCU SI SLEAHTA SA DE MASONI SI SEÇURISHTI DE ATATZIA ANI...DAR SPER SA MÓARA IN CHINURI LEPRELE ALEA...

A SUFERIT DESTUL TZARA AIA ... DESTUPATZI CAILE FLUIRII BANULUI... STÁRPITZI CORÚPTZIA SI O SA AJUNGETZI MAI BINE CA ORICE TZARA CIVILIZATA
Răspunde
6 0
DAC
04 Jul 16:44
Cand toate ofertele ANOFM nu sar de 1000 de RON=== COMUNISM
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?