Gitenstein: Cel mai important este ca instanțele de judecată să poată continua să funcționeze

6 Octombrie 2014

Fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii (SUA) în România, Mark Gitenstein, în perioada 2009 – 2012, susține că toți candidații la Președinție ar trebui să adopte concluziile menționate în raportul "România, la punct de răscruce", elaborat de CEPA (Centrul pentru Analiza Politicilor Europene), ceea ce ar aduce, în viziunea sa, ”o evoluție extraordinară pentru tinerii din această țară”. Gitenstein a ținut să sublinieze că cel mai important este ca ”judecătorii, procurorii și instanțele să poată continua să funcționeze”, informează Agerpres.

"M-aș bucura ca toți candidații la alegerile prezidențiale să adopte concluziile menționate în acest raport, 'România, la punct de răscruce'. (...) Dacă eu aș fi un alegător din România, aș încerca să aflu ce părere au candidații despre acest raport și dacă ar încerca să implementeze măsurile menționate în raport. (...) Nu am o părere formată despre anumiți candidați, însă aș vrea să mă concentrez asupra perioadei de după alegeri și a ceea ce vor face candidații. Cred că pentru mine cel mai important lucru este dacă ei vor reuși să implementeze schimbările și pentru mine cel mai important e ca judecătorii, procurorii și instanțele să poată continua să funcționeze. Vorbind cu aproape toți candidații în ultimii cinci ani, cam toți m-au asigurat că și ei cred în aceste principii, în statul de drept, în transparență, și că le vor aplica. Decizia este a dvs. și lucrul important este ca dvs. să urmăriți activitatea lor și după alegeri și să vedeți dacă și-au ținut promisiunile făcute", a declarat Mark Gitenstein, într-o conferință de presă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), din cadrul Universității "Babeș-Bolyai" (UBB). 

Mai mult, Mark Gitenstein consideră că "este foarte important ca toți cetățenii României să citească acest raport, toți membrii clasei politice, toți candidații la alegerile prezidențiale și liderii partidelor" și să adopte concluziile sale.

"Punctul central al acestui raport e că România se află într-un moment de turnură. Atunci când vorbim despre un moment de turnură ne referim la momentul în care politicile o pot lua într-o anumită direcție sau într-o altă direcție. În această toamnă, în care aveți o campanie electorală importantă, direcția în care se va îndrepta această țară va fi determinată de aceste alegeri, dar și de evoluțiile din următoarea perioadă. Ideea mea centrală este că deși prim-ministrul Viktor Orban susține că democrația liberală este pe moarte, eu sunt de părere că democrația liberală este vie și activă aici în România. Și dacă recomandările incluse în acest raport, dacă planul și strategiile menționate de el pentru trecerea la următorul nivel al democrației liberale sunt puse în practică, eu cred că acest lucru va aduce o evoluție extraordinară pentru tinerii din această țară", a explicat fostul ambasador al SUA în România.

 Mai multe pe Agerpres.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

4 0
@Frankenstein
06 Oct 15:48
Ia mai da-ti tu cu parerea pe alte meleaguri. Ne-am saturat de tine ca de raie, indiferent ce spui.
Răspunde
0 -2
ALEXANDER RACKOZY GITENSTEIN
06 Oct 14:38
IN PRIMUL RAND VIKTOR ORBAN CA SI PRIM MINISTRU AL UNGARIEI ESTE EXTRAORDINAR DE CONTESTAT IN UNGARIA.MAI ALES IN PERIOADA INUNDATIILOR DE ANUL TRECUT CAND UNGURII SI UNGARIA AU REALIZAT CA EFECTIV NU AU CANALIZARE SI DIGURI NECESARE UNEI TARI CIVILIZATE DIN UE SI NATO.PENTRU UNGURII DE RAND VIATA ESTE FOARTE GREA IN GUVERNAREA ORBAN. DE ACEEA E RECOMANDAT CA UNGURII SA-SI VADA DE UNGARIA SI SA NU BULVERSEZE ALE TARI A UE SI PARTENERE NATO.ROMANIA ESTE TARA EUROPEANA CARE A DAT MULT PREA MULTE PRIVILEGII NEJUSTIFICATE SECUIMII.ATATA TIMP CAT ROMANII NU REUSESC SA-SI RECUPEREZE PROPRIETATIILE FUNCIARE DIN CAUZA CORUPTIEI SI SOVINISMULUI SECUILOR.CATE RESEDINTE DE JUDET DIN ROMANIA NU AU CASA DE CULTURA ROMANEASCA SI CULTURA ROMANEASCA ? MA REFER LA MIERCUREA-CIUC UNDE SINGURUL SPECTACOL ROMANESC SA TINUT PENTRU CA A VRUT CU TOT DINADINSUL ACTORUL CARE A AVUT UN MONOLOG IN "MEMORIILE UNUI GIGOLO".POATE DISCUTA CINEVA CU ACTORUL LA CARE M-AM REFERIT SI VA VA SPUNE PERSONAL IN CE CONDITII A SUSTINUT SPECTACOLUL,CA SA NU ZICETI CA EXAGEREZ.CONCRTE CAND ROMANII DIN ROMANIA VOR AVEA DREPTURIILE LA FEL CA SECUII DIN ROMANIA ATUNCI CU SIGURANTA VOI PUTEA SA ZIC CA ROMANIA ESTE O TARA DEMOCRATA . DAR ATATA TIMP CAT SI EU PERSONAL MA CONFRUNT CU SITUATII DE DISCRIMINARE SI INDIFERENTA TOTALA DIN PARTEA SECUILOR DIN ADMINISTRATIE,COMERT SI INFRASTRUCTURA ROMANIEI,PLATITI DE LA BUGETUL ROMANIEI,NU POT SA ZIC CA ROMANIA ESTE O TARA DEMOCRATICA CARE I-SI RESPECTA TOTI CETATENII.PE UNII MAI MULT DECAT PE ROMANI PENTRU CA IN HARGHITA ,COVASNA ROMANII NU SUNT UN CAPIUTAL ELECTORAL CONSISTENT.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?