Giganții ca Facebook și Google, în vizorul politicienilor: ce vor să obțină de la companii

11 Iunie 2019

Miniștrii de Finanțe ai statelor care fac parte din G20 s-au întâlnit pentru a găsi soluții pentru taxarea mai dură a giganților Facebook, Amazon și Google. Acestea sunt companii gigant cu venituri de zeci de miliarde de dolari, dar care plătesc mai puține taxe. G20 caută acum să vină cu o nouă legislație, reguli comune cu ajutorul cărora aceste goluri legislative să fie acoperite.

Companiile mari din tehnologie, cu exemple ca Google, Facebook și Amazon, au intrat în atenția guvernelor după ce s-a constatat că își înregistrează profiturile în state cu legislație fiscală extrem de blândă și permisivă.

Un exemplu în acest sens este Irlanda. Deși îți desfășoară activitatea pe aproape tot globul, companiile se înregistrează în paradisuri fiscale sau în țări cu care negociează condiții fiscale extrem de laxe. Astfel, companiile încasează profituri mari și plătesc taxe mici. Țările care le găzduiesc atrag investiții străine grație prezenței unor giganți precum Facebook.

Acum, guvernele dau semne că vor să facă pași în această direcție. Un consens va fi dificil de găsit, mai ales că e vorba de companii americane. Washington consideră că aceste companii sunt luate la țintă în mod nejustificat. Mai ales că o taxare dură este susținută de pilonii Uniunii Europene, Marea Britanie și Franța.

Giganți din domeniul digital ca Facebook sau Google sunt înregistrați în țări precum Irlanda sau Luxembourg, unde beneficiază de tratament fiscal preferențial. Companiile își desfășoară activitatea în întreaga Europă și monetizează de pe urma tuturor utilizatorilor. Dar taxele sunt plătite doar în baza legislației țării care le găzduiește.G20 a identificat câteva moduri prin care Codul Fiscal ar putea fi armonizat, iar strategia e contruită pe doi piloni. Una dintre idei ar fi ca o companie să plătească taxe în baza legislației din țara unde activează, adică unde își oferă serviciile.

Chiar dacă Facebook și Google, spre exemplu, sunt înregistrate în Irlanda sau Luxembourg, ele ar putea fi obligate să plătească un impozit minim și în care în care sunt prezente. Chiar dacă nu s-ar ajunge la o înțelegere la nivel mondial, fiecare țară ar putea decide să reglementeze după bunul plac activitățile companiilor.

Sursa

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?