Gaza: Stadionul naţionalei palestiniene de fotbal a fost distrus de aviaţia israeliană

10 Ianuarie 2009
Foto: Gazzetta dello Sport
Foto: Gazzetta dello Sport
Nici măcar sportul nu scapă de consecinţele războiului din Gaza. Stadionul unde evoluează naţionala de fotbal a Palestinei a fost parţial demolat în urma unor raiduri ale aviaţiei israeliene. E pentru a doua oară când arena sportivă din Rafah, din fâşia Gaza, este atinsă de bombardamente. Prima dată s-a întâmplat în 2006, iar atunci arena a fost reconstruită din fonduri FIFA.

În fâşia Gaza, războiul nu iartă pe nimeni şi nimic. L-a fel s-a întâmplat şi vineri, când, un raid al aviaţie israeliene care a vizat taberele de refugiaţi de la Rafah, a atins şi stadionul unde se antrenează echipele naţionale (cea masculină şi cea feminină) ale Palestinei. De fapt arena era mai mult decât un simplu stadion, ci o bază de pregătire, la fel cum e Mogoşoaia pentru naţionala României, păstrând proporţiile. Informaţia a fost dezvăluită de cotidianul sportiv italian Gazzetta dello Sport, care citează agenţia Ma'an, cea mai mare agenţie de ştiri din teritoriile palestininene.

În 2006, o bombă a căzut pe gazonul stadionului

Nu e pentru prima dată când arena este afectată din cauza războiului. În aprilie 2006, o contraofensivă israeliană a atins aceeaşi zonă. Atunci, prejudiciul a atins gazonul, după ce o bombă a explodat chiar la mijlocul terenului de fotbal şi a lăsat în urmă un crater uriaş. FIFA s-a angajat imediat să susţină reconstrucţia arenei. "Sarcina noastră este de a garanta tinerilor speranţa şi şansa de a se bucura de această şcoală a viaţii care este de fotbal", a afirmat Joseph Blatter, secretarul general al forului mondial.

Complexul de la Rafah, construit în majoritate cu fonduri FIFAComplexul sportiv de la Rafah, care adăpostea pe lângă echipele naţionale şi centrul administrativ al Federaţiei Palestiniene de Fotbal, a fost construit în 2002 cu fonduri în valoare de 2.5 milioane de euro, apoi modernizat trei ani mai târziu. Finanţarea a provenit atât din partea FIFA cât şi din diverse donaţii din partea guvernului francez şi al Arabiei Saudite.

De data aceasta pagubele sunt mult mai mari, iar din stadionul din Rafah nu a mai rămas decât o grămadă de moloz, după ce o mare parte din tribune s-au prăbuşit în urma bombardamentelor. Abia de curând, la sfârşitul lui octombrie 2008, naţionala palestiniană a reuşit să-şi îndeplinească visul şi să evolueze în propriul teritoriu, pe stadionul Al-Husseini Al-Ram, din apropierea Ramallah-ului. Până atunci, selecţionata palestiniană a trebuit să se mulţumească cu un azil prietenos în Egipt sau Qatar.

Un vis transpus şi pe peliculă, "Goal Dreams", un film distins cu numeroase premii la festivalurile internaţionale, dar care a rămas, se pare, doar un vis.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?