Franța cere revizuirea deciziei UE privind noile praguri acceptate la testele de emisii poluante

30 Octombrie 2015

Ministrul francez al ecologiei, Segolene Royal, a cerut, vineri, organizarea unei reuniuni a miniștrilor europeni ai Mediului pentru a revizui decizia luată, cu o zi în urmă, de un comitet tehnic al Uniunii Europene privind noile limite de poluare acceptate pentru autovehicule. În opinia Executivului francez, aceste praguri sunt "insuficiente și nesatisfăcătoare" întrucât le permit în continuare producătorilor să scoată pe piață vehicule prea poluante, mai ales cele diesel.

Într-un interviu acordat postului RTL, citat de agenția EFE, Segolene Royal a spus că în prezent producătorii auto 'sunt puși la stâlpul infamiei' pentru poluarea mediului și în consecință ei 'trebuie să-și asume responsabilități'.

Conform aceleiași surse, într-un alt interviu, acordat ziarului Le Parisien, ea a acuzat-o pe Elzbieta Bienkowska, comisarul european pentru piața internă și industrie, că a cedat presiunilor și a acceptat niveluri de emisii poluante peste cele propuse inițial.

Cele 28 de state membre și Comisia Europeană au stabilit, miercuri, într-un comitet tehnic, că autovehiculele testate în trafic pot depăși cu 110% limitele de poluare fixate, prevedere valabilă pentru o perioadă tranzitorie, din septembrie 2017 pentru modele noi și din septembrie 2019 pentru toatele autovehiculele noi.

Ulterior, din ianuarie 2020, în cazul modelelor noi și din ianuarie 2021 în cel al tuturor autovehiculelor noi, se va putea depăși la mașinile diesel cu 50% limita fixată, de 80 miligrame de oxid de azot (NOx, o substanță cancerigenă) per kilometru.Dar organizațiile din domeniul protecției mediului consideră că aceste praguri sunt prea ridicate și că ele ar trebui scăzute și mai mult, mai ales în contextul scandalului izbucnit în urma dezvăluirilor privind fraudarea testelor la emisiile de noxe în cazul motoarelor diesel produse de compania Volkswagen.

În replică, constructorii europeni de automobile resping acuzația potrivit căreia decizia luată de respectivul comitet tehnic le-ar fi favorabilă, ei invocând faptul că o diminuare mai accentuată a nivelurilor pentru emisiile de noxe ar avea 'implicații economice serioase', cum ar fi retragerea de pe piață prea devreme a unora dintre modelele diesel.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?