Este una dintre cele mai frumoase capele din România, însă nimeni nu are bani să o restaureze

1 Octombrie 2015
Este una dintre cele mai frumoase capele din România, însă nimeni nu are bani să o restaureze
Este una dintre cele mai frumoase capele din România, însă nimeni nu are bani să o restaureze
Este una dintre cele mai frumoase capele din România, însă nimeni nu are bani să o restaureze Este una dintre cele mai frumoase capele din România, însă nimeni nu are bani să o restaureze Este una dintre cele mai frumoase capele din România, însă nimeni nu are bani să o restaureze

Lipsa banilor şi nepăsarea lasă monumente istorice importante să cadă pradă vremurilor şi uitării. O capelă din Câmpina, veche de 130 de ani, ridicată în memoria unui boier, mai are puţin şi se prăbuşeşte, pentru că nimeni nu a mai investit un leu în reabilitarea ei.

A trecut de la Primărie la Patriarhie şi înapoi, astfel că singura şansă este ca tot autorităţile locale să o reabiliteze, cu fonduri europene.

Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, boierul bănăţean Dumitru Hernea se aşeza în părţile Câmpinei, unde a cumpărat câteva sute de hectare de teren, bogate în petrol. La doar cinci ani după ce a început exploatarea, boierul a murit. Un prieten care îi administra averea a angajat un arhitect din Viena să ridice în memoria lui o capelă.

"Este un monument unic în ţară, prin îmbinarea de stiluri caracteristice Europei de Apus. Găsim în ea elemente de rococo, de stil neoclasic, de baroc. Este, prin această combinaţie, un unicat”, a spus Alin Ciupală, istoric, citat de Digi24.ro.

Din capelă, însă, n-a mai rămas astăzi mare lucru. După anul 1948, odată cu venirea la putere a comuniştilor şi cu naţionalizarea, terenul pe care este ridicată capela a intrat în proprietatea statului. Urmaşii boierului Hernea şi-au deshumat înaintaşul şi l-au dus la cimitirul Bellu din Capitală, iar de atunci nimeni nu s-a mai interesat de soarta clădirii.Acum şapte ani, în 2008, capela a fost cedată Patriarhiei, care nu a avut însă bani să o reabiliteze.

"Noi am făcut un proiect de reabilitare, am văzut suma respectivă şi ne-am oprit. Pentru că nu stă în putinţa oamenilor nici măcar ai unui oraş să pună un milion de euro pentru o capelă", a spus Grigore Melnic, preot paroh.

Capela a fost preluată în acest an din nou de primărie.

"Am trimis deja o scrisoare la Direcţia pentru Monumente Istorice Naţională şi Direcţia de Cultură Judeţeană, după care o să încercăm să utilizăm fonduri europene pentru consolidarea şi renovarea ei. Ea poate constitui un punct de atracţie pentru turişti", a declarat Horia Tiseanu, primarul din Câmpina.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?