Dacă stai în frig poți răci. Mit sau adevăr?

16 Ianuarie 2014
Dacă stai în frig poți răci. Mit sau adevăr?
Dacă stai în frig poți răci. Mit sau adevăr?
FOTO: thearbiter.com

Încă de mici copii, toată lumea ne-a spus să ne îmbrăcăm bine toamna și iarna pentru că altfel vom răci. Chiar dacă între timp oamenii de știință au ajuns la concluzia că senzația de frig nu poate să îi facă pe oameni să răcească, lucrurile sunt ceva mai nuanțate.

Într-adevăr, numărul persoanelor răcite crește spre sfârșitul toamnei și în timpul iernii, însă răceala și gripa nu sunt cauzate de frig, ci de virusuri. Explicația este că oamenii stau mai mult în spații închise pe timpul iernii, ceea ce îi face să intre în contact cu mai mulți oameni (a se citi purtători de virusuri).

Mai mult, și umiditatea joacă un rol în răspândirea virusurilor. Pe timpul iernii, când umiditatea aerului scade, virusurile se răspândesc mai repede, iar mucusul de la nivelul nasului se usucă și își diminuează astfel capacitatea de a acționa ca o barieră a organismului în fața agenților patogeni.

De asemenea, lipsa vitaminei D, pe care o obținem cu ajutorul luminii solare, afectează într-un mod negativ sistemul imunitar.

Oamenii de știință încep să se răzgândeascăÎn vreme ce studiile anterioare n-au stabilit nicio legătură între frig și răceală, de curând au apărut unele dovezi științifice noi care arată contrariul.

Un studiu în care voluntarii au fost puși cu picioarele în gheață a indicat faptul că aceștia erau mai predispuși să manifeste simptomele asociate răcelii. Ipoteza din spatele acestui rezultat este că temperaturile scăzute au un efect vasoconstrictor asupra sistemului circulator, iar astfel globulele albe ajung mai greu la viruși, inhibând reacția imunitară.

Citește restul articolului pe Fabuloase.ro

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

1 0
Nume*
17 Jan 22:23
M-am linistit!

Si cum nu sint decit vreo 300 de virusi care pot provoca raceala, rezulta ca nu ne putem imbolnavi de mai mult de 300 de ori pe sezonul rece! Mai am "doar" 298 de virusi de incercat iarna asta! HIP-HIP! URAAA!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?