Cutremurul de pe Wall Street zguduie bursele din Asia, Australia și Europa, inclusiv România

6 Februarie 2018
Volatilitate pe burse
Volatilitate pe burse

Haosul de pe bursele din Statele Unite şi Asia s-a propagat şi în Europa. Indicele Bursei din Londra, FTSE 100 a pierdut, la deschiderea şedinţei de tranzacţionare 7.079 de puncte, adică 3,2% din valoare. Este cel mai scăzut nivel din decembrie 2016. La Frankfurt şi la Paris, principalii indici, au pierdut 3,5% fiecare. Și la București, indicepe principal a deschis cu o depreciere de trei procente. Ieri, Wall Street a suferit cea mai mare scădere în puncte din istorie şi cea mai mare scădere procentuală din august 2011, când era plină criză financiară. 

Indicele Dow Jones a pierdut, până la sfârşitul zilei de tranzacţionare, 1.175 de puncte, adică 4,6 la sută. În picaj s-a aflat, de asemenea, indicii S&P 500 (-3.8%) şi Nasdaq (- 3.7%). Tendinţa de scădere a apărut încă de la începutul săptămânii trecute, însă adevăratele probleme  s-au resimțit vineri. Atunci s-a publicat raportul privind forţa de muncă din Statele Unite. Acesta a arătat o creştere mai rapidă decât s-a estimat a salariilor.

De regulă, atunci când cresc salariile, creşte şi inflaţia. Astfel, Banca Federală va trebui să crească rata dobânzii de referinţă. În aceste condiţii, investitorii preferă să aleagă obligaţiuni, a căror valoare creşte simultan cu rata dobânzii. 

În Japonia, indicele Nikkei 225 a scăzut cu 4,8%, iar în Coreea de Sud, Kospi a pierdut 2,3%. Și în Australia, S&P/ASX 200 a scăzut cu 2,7%.

BBC aminteşte de momentul septembrie 2008, când falimentul băncii de investiții Lehman Brothers a declanşat criza financiară internaţională şi recesiunea economică din mai multe ţări.Declinul actual urmează unor luni de creştere a pieţei, alimentând preocupările că preţul acţiunilor a fost supraevaluat. 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?