Curtea Europeană de Conturi: Fonduri europene au fost risipite pe construirea de aeroporturi inutile

15 Decembrie 2014

Fonduri europene considerabile au fost cheltuite inutil în multe state membre ale UE pentru extinderea sau construirea de noi aeroporturi de care nu era nevoie, întrucât nivel traficului aerian din unele regiuni nu justifica astfel de investiții, relatează agenția EFE, care citează un raport al Curții Europene de Conturi, comentat duminică de săptămânalul german Der Spiegel, potrivit AGERPRES.

'S-au construit prea multe aeroporturi și proiectele în multe cazuri au fost supradimensionate', semnalează autorii raportului ce va fi publicat oficial marți. O situație foarte gravă a fost constatată în Spania, în document fiind menționate câteva cazuri de astfel de aeroporturi, existând riscul ca, în cazul unora, să se impună închiderea lor dacă bugetele locale nu vor putea suporta cheltuielile impuse de funcționarea și întreținerea acestor instalații.

Raportul subliniază că fondurile europene alocate în perioada scursă din anul 2000 pentru construirea sau modernizarea a 500 de aeroporturi europene au fost folosite de multe ori în mod irațional. Inspectorii europeni au mai constatat că în patru țări, respectiv Spania, Italia, Grecia și Estonia, nici măcar nu a existat un plan național pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare pe termen lung, astfel că investițiile s-au efectuat fără vreo coordonare.Și agenția Reuters a semnalat cazul Poloniei, care a cheltuit fonduri europene în valoare de peste 100 milioane de euro pentru a construi cel puțin trei aeroporturi-fantomă în zone unde nu există suficienți pasageri pentru a justifica aceste investiții.

Însă astfel de aeroporturi inutile construite cu fonduri europene există în întreg blocul comunitar, iar vina nu aparține doar politicienilor locali, ci și politicii europene de alocare a fondurilor fără o supraveghere adecvată, conchide raportul Curții Europene de Conturi.

Subiecte pe aceeași temăSursă: AGERPRES

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

1 -1
LES DEUX MAGOTS
15 Dec 19:01
LA NOI AUTOSTRAZILE SI AEROPORTURILE SE FINANTEAZA IN EXECUTIA LOR DOAR DUPA PLANURILE CADASTRALE ALE "CESIONARILOR" A.N.R.P.
Răspunde
0 -1
LES DEUX MAGOTS
15 Dec 18:35
5 LUATI DE UMBLATI PE ELE SI NUMARATI CURBELE . . .
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?