Cozmin Guşă: Lobby-istul lui Dragnea încearcă prin abordări directe să denigreze lupta anti-corupţie

27 Martie 2018

Consultantul politic Cozmin Guşă a vorbit la Realitatea TV despre modul în care lobby-istul lui Liviu Dragnea, Elliott Broidy, denigrează lupta anticorupţie din România.

"Documentul este senzaţional şi trebuie discutat. Acest document ne arată multe lucruri: Ed Royce nu este oricine. Faptul că Ed Royce s-a interesat şi se interesează de România este un lucru destul de important pe agenda bilaterală a Statelor Unite cu România. Faptul că domnul Elliott Broidy, care este în relaţii de afaceri cu oameni din România care sunt certaţi cu legea, şi care într-adevăr i-a organizat la începutul anului 2017 întâlnirea lui Dragnea cu Trump, cu Dragnea pe post de chelner şi Trump nu încă preşedinte, scrie astfel de mail-uri, care dacă ele dacă sunt citite cu atenţie, ne arată că pe lângă faptul că el denigrează lupta anti-corupţie din România, ne indică şi că încearcă să împiedice o vizită a unui congressman important cum este Ed Royce în România. Vestea pe care nu o ştiţi este că nu a reuşit să împiedice acea vizită. Ed Royce s-a întâlnit cu cine trebuia în România cu sau fără domnul Broidy, care nu este atât de important în SUA. De aici se vede naivitatea lui Liviu Dragnea şi a alor săi care cred că Statele Unite sunt şi funcţionează cam cum ar funcţiona treaba pe la Teleorman şi Neamţ. Nu sunt aşa treburile aici şi avalanşa asta de articole, nu doar în New York Times împotriva lui Broidy, dar şi în alte publicaţii din alte state, ne arată că pentru că efortul din campania lui Trump lui Broidy i s-a mulţumit, dar în acest moment nu mai este un personaj atât de important pe cât ar dori Dragnea sau alţii, având în vedere faptul că ei colaborează şi consideră că acest Broidy le-ar putea rezolva problemele în Statele Unite", a explicat Cozmin Guşă, la Realitatea TV, în direct din Washington.

Consultantul politic a mai spus că o să ofere două detalii extrem de importante. "La Realitatea s-a aflat în urmă cu mai multe luni că domnul Broidy, imediat după ce Mihai Fifor, ajuns ministrul al Apărării, s-a întâlnit cu şeful Pentagonului, l-a placat pe Mihai Fifor şi l-a ţinut la o întâlnire foarte importantă total monitorizată de către serviciile secrete americane în care au vorbit despre înzestrarea cu armament din România. Atunci am avut o intervenţie la Realitatea în care l-am sfătuit pe domnul Fifor ca atunci când se întoarce din Statele Unite să meargă la instuţiile statului român, la SRI sau la cele pe care le consideră dânsul, să vorbească despre conţinutul discuţiilor cu acest domn Broidy privind cheltuirea celui 2% din Buget, pentru că lucrurile nu sunt în regulă. Aceste contracte de înzestrare trebuie să fie făcute conform strategiei comune a statului american şi a statului român şi nu conform unor discuţii de comision pe un colţ de masă într-un restaurant pe care trimisul lui Dragnea, domnul Fifor, le are cu un lobby-ist care, sigur, este certat cu legea", a detaliat acesta.

Cozmin Guşă a mai spus că Broidy nu este vreo personalitate marcantă în Washington. "De când bat America de vreo 20 de ani e cunoscut cine contează şi cine nu contează atât în guvernarea democrată, cât şi în guvernarea republicană. Din păcate România nu este pe mână bună", a continuat acesta.

"Al doilea lucru pe care vreau să îl spun: Tot la Realitatea, în urmă cu două săptămâni, am vorbit despre o vizită pe care trebuia să o aibă Dragnea în SUA. Vizita nu a mai avut loc pentru că domnul Broidy a fost suficient de slab ca să nu poată să îi facă o agendă satisfăcătoare preşedintelui Camerei Deputaţilor din România. Şi Dragnea s-a dus la Înalta Curte săptămâna trecută, miercuri, când ar fi trebuit să aibă întâlnire în Washington, organizate inclusiv de acest domn Broidy. Marea ambiţie a lui Liviu Dragnea nu se poate îndeplini deocamdată din cauza atitudinii pe care o are. Marea ambiţie..., ca să vedeţi cât de mic joacă, Dragnea nu venea pentru a se întâlni cu vicepreşedintele SUA, el s-a chinuit foarte mult ca măcar la nivel parlamentar să se întâlnească cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, să încerce o colaborare parlamentară. Nu este puţin lucru, dar pentru partenerul strategic România şi pentru interesele SUA atât în România, cât şi în regiune este foarte puţin lucru şi nici măcar asta nu a reuşit", a mai spus acesta.

Cozmin Guşă a mai spus că acest lobby-ist a lui Dragnea încearcă prin abordări directe să denigreze lupta anti-corupţie din România, o luptă susţinută de SUA, să aibă abordări directe legate de procurorul-şef al DNA pe care şi le asumă din poziţia de lobby-ist şi nereuşind să blocheze nici venirea lui Ed Royce în România nici întâlnirile acestuia.

"Asta este vestea bună: că SUA sunt interesate şi trimit politicieni importanţi, care chiar în lipsa mediatizării, să poată să dicute despre viitorul parteneriat nu doar din prisma contractelor pe armament, ci prin prisma unei colaborări care să înceapă să consolideze România, inclusiv în planul compatibilizării între sistemul românesc şi american şi mai ales în plan economic. Aici, SUA au o restanţă foarte mare apropo de investiţiile directe pe care nu au reuşit să le realizeze. vestea proastă pentru noi este că această filieră destul de ciudată, cu oameni de aceeaşi teapă cu Liviu Dragnea, ne aşează pe noi într-o postură uşor ruşinoasă aici pentru că o ţară atât de importantă cum este România nu poate să aibă asemenea nivel de reprezentare cum este acest Broidy, iar nivelul de reprezentare trebuie să fie mult sporit pentru ca noi să obţinem ceva care să ne ajute pe noi. Noi avem o problemă adusă de genul asta de frizeri ajunşi în postura de lideri de facto ai României, cum este Dragnea. Noi trebuie să depăşim acest nivel şi impresia pe care o am, chiar dacă interesul pentru România este extrem de mare, este că nu există la ora actuală în afară de zona de intelligence altă zonă cu care partenerul american să discute. Şi acest mail din partea lobby-istului lui Dragnea ne arată cum se duce lupta doar în interesele private ale unora care în acest moment nu au nicio legătură cu Donald Trump. Broidy este atacat de diverse publicaţii în urma faptului său că din calitatea sa de lobby-ist contribuitor în campania lui Trump încearcă să îşi uzufructeze relaţia şi să obţină comisioane inclusiv pe zona cu România. Dar astea sunt la ordinea zilei aici, nu înseamnă că se şi întâmplă de fiecare dată pentru că nivelul este unul extrem de scăzut ", a încheiat Cozmin Guşă.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?