Coralii ar putea fi cele mai bătrâne organisme marine din lume

25 Martie 2009
Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org
Coralii din adâncurile apelor, aflaţi la aproximativ 400 de metri de coastele insulelor hawaiene, sunt mult mai bătrâni decât se credea, fiind cele mai vârstnice organisme marine din lume, aflate încă în viaţă.
Cercetătorii de la Lawrence Livermore, Stanford University şi Universitatea California din Santa Cruz, au folosit datarea cu radiocarbon pentru a determina vârsta lui Gerarda, sau coralul auriu, şi specimenelor din adâncuri de coral negru, Leiopathes. Cel mai vârstnic coral din cele două specii a trăit 2.740 de ani şi respectiv, 4.270 de ani.

La peste 4.000 de ani, coralul negru este cel mai bătrân organism marin în viaţă."Potrivit carbonului 14, polipii au doar câţiva ani, sau cel puţin asta e vârsta carbonului din ei, dar ei au fost înlocuiţi continuu mii de ani, pe acelaşi schelet", a declarat unul dintre cercetători.

Studiul a apărut pe 23 martie în revista "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Cercetăriile anterioare pe bază de carbon arătau că coloniile de corali aurii din oceanele Atlantic şi Pacific trăiesc între 1.800 şi 2.740 de ani, dar rezultatele nu au fost acceptate de toţi biologii.

Coralii hawaieni din adâncuri sunt ameninţaţi direct de recoltarea pentru bijuterii şi de pescuitul comercial care distruge fundul oceanului. Relaţia foarte strânsă dintre coralii de apă adâncă şi suprafaţa apei înseamnă că ei pot fi afectaţi de schimbările naturale şi realizate de oameni la suprafaţa oceanului, incluzând acidifierea oceanelor, încălzirea globală şi alterarea stratificării.

Vechimea coralului este un strigăt către acţiune în plus, a spus cercetătorul Tom Guilderson.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?