Boala periculoasă pe care o poți avea zeci de ani, fără să știi

9 Septembrie 2019

În spatele oboselii permanente şi a poftei scăzute de mâncare se poate ascunde hepatita cu virus C, care „s-a instalat” în urmă cu 10-20 de ani. În ciuda gravităţii, boala se poate vindeca.

Marian a făcut în urmă cu 20 de ani o operaţie la picior. Anul trecut, n-a mai rezistat oboselii şi palorii care îi stricau fiecare zi şi i-a cerut medicului de familie să îl trimită la analize mai amănunţite. A aflat că are hepatită cu virus C, pe care cel mai probabil a luat-o din transfuzia de sânge care i s-a făcut în urmă cu 20 de ani, când a fost operat.

Dacă în cazul hepatitei B, manifestările apar în primii 4-5 ani de la instalarea bolii şi nu este vindecabilă, virusul C îşi face simţită prezenţa şi după 20 de ani, dar este totuşi curabil. „În ultimii ani, îmbolnăvirile cu hepatită C au un trend ascendent prin prisma faptului că boala se manifestă cu o întârziere de 10-20 de ani”, explică medicul Mihai Voiculescu. Întârzierea tratamentului poate duce însă la apariţia cirozei sau a cancerului hepatic.

Sursa

 Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?