BNR dă tonul pentru o nouă scumpire a creditelor

3 Aprilie 2018
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul de administraţie al BNR poate să decidă în şedinţa de politică monetară de miercuri să continue ciclul de întărire a politicii monetare, urmând să opereze o nouă majorare a dobânzii-cheie până la 2,5%, având în vedere şi nivelul ridicat al inflaţiei, anticipează majoritatea analiştilor.

BNR a majorat în ianuarie dobânda de la 1,75% la 2% şi apoi din nou, în februarie, la 2,25%. Dobânda-cheie staţiona la minimul istoric de 1,75% din primăvara anului 2015.

Săptămâna trecută, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că relaxarea fiscală ”ambiţioasă” a dus la creşterea deficitului bugetar şi a celui de cont curent, ca urmare a majorării importurilor, punând astfel presiune pe preţuri şi pe leu.

Banca centrală apelează la creșterea dobânzii de politică monetară atunci când vrea să ţină inflaţia sub control. Măsura produce însă efecte atât pentru populaţie, cât şi pentru firme, pentru că, de obicei, urcă dobânzile creditelor în moneda naţională.Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?